Американските законодатели се съгласиха догодина да предоставят на Украйна допълнителна помощ в сферата на сигурността на стойност най-малко 800 милиона долара и да подкрепят Тайван с помощ на стойност милиарди долари през следващите няколко години, стана ясно от споразумение на стойност 858 милиарда долара за отбранителната политика на САЩ, представено снощи, предаде Ройтерс.

Фискалният закон за националната отбрана за 2023 г. предвижда допълнителни разходи за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, които са с 500 милиона долара повече, отколкото президентът Джо Байдън поиска по-рано тази година.

Законопроектът също така укрепва Инициативата за възпиране в Тихия океан, с нови инвестиции в размер на 11,5 милиарда долара. Той също така оторизира Закона за засилената устойчивост на Тайван от 2022 г. да засили сътрудничеството в областта на сигурността с Тайван с до 10 милиарда долара за период от пет години.

САЩ нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари на територията на Русия, заяви снощи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, но той отново затвърди решимостта на Вашингтон да се увери, че Киев разполага с необходимото оборудване, за да се защитава, предаде Ройтерс.

Трето руско летище беше подпалено вчера от удар на дрон, ден след като Украйна демонстрира очевидно нова способност да прониква на стотици километри навътре в руското въздушно пространство с нападения срещу две руски военновъздушни бази. Киев не пое пряка отговорност за ударите, но въпреки това ги приветства.

САЩ не спират Украйна да развива собствен потенциал за нанасяне на удари на далечни разстояния, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Ние не работим, за да попречим на Украйна да развие собствени (способности)", заяви Остин пред репортери.