"Като президент отговарям за всичко случващо се. Ако системата е дала дефект - това е моя отговорност", заяви той, цитиран от БТА.

Обама възложи на министерството на националната сигурност да предприеме "допълнителни мерки" за гарантиране на сигурността на американците от терористични актове, включително по-строги проверки на пътниците и разширени списъци на заподозрени терористи, включително списъка за забрана за пътуване със самолет до САЩ. Това министерство и други ведомства, като министерството на енергетиката, ще трябва да работят интензивно за внедряването на следващо поколение технологии за проверка на пътници преди полет, заяви Обама, който увери, че през следващите седмици и месеци ще продължат интензивните усилия по гарантиране на сигурността. 

"Разузнавателните служби на САЩ не са направили достатъчен анализ на вече наличната информация, а правителството не съумя да събере в едно получените данни, призна президентът.
По думите му обаче, и най-доброто разузнаване не е в състояние да идентифицира "всеки, който ни желае злото".

Въпреки това, в оповестен днес доклад на Белия дом се посочва, че правителството на САЩ е разполагало с предостатъчно информация да забрани на нигерийския терорист, който опита да взриви самолета, изобщо да се качва в самолет, предаде АП. За разлика от периода преди 11 септември 2001 г., сега разузнавателните агенции са обменяли информация. В този случай обаче те не са знаели с какво разполагат. Комбинация от човешки грешки като правописни грешки и технически системни проблеми са довели до пълен провал в областта на сигурността, се казва в доклада.

Информацията за нигериеца Умар Фарук Абдулмуталаб, делото срещу когото започва днес, е била разпръсната из няколко бази данни и отговорните лица не са проверили всичките. Освен това властите са наблягали на подкрепа за борбата с тероризма на територията на Йемен повече, отколкото на събиране на разузнавателна информация за нападения, тръгващи оттам - като случая с Абдулмуталаб. В доклада са отправени обвинения за пропуски в работата на Националния център за борба с тероризма и ЦРУ.

На отделен брифинг министърът на националната сигурност Джанет Наполитано съобщи, че по-късно този месец ще посети Испания, където ще се срещне със свои европейски колеги и ще обсъди с тях затягането на охранителните мерки за международните самолетни полети, отбелязва Ройтерс. Наполитано добави, че за тази година е предвидено САЩ да внедрят още 300 високоусъвършенствани скенери на свои летища, а е възможно тази бройка да се увеличи. В момента на летища в САЩ се използват 40 такива скенери.

Директорът на ЦРУ Лион Панета съобщи, че е наредил промени с цел подобряване на следенето на заподозрени екстремисти и ускоряване на съобщаването на информация за дейността им. САЩ ще преразгледат критериите и процедурите по издаване на визи. На Държавния департамент е възложено "да преразгледа критериите и процеса на издаване и анулиране на визи с особено внимание при случаи на опасения, свързани с борбата срещу тероризма", се казва в писмени инструкции на Барак Обама.