"Докато положението не бъде изяснено, няма да върнем нашия посланик във Вашингтон. САЩ не трябва да изпускат стратегически партньор като Турция заради такъв въпрос", заяви турският премиер Реджеп Ердоган пред журналисти в Рияд, предаде БГНЕ. Той определи решението на Комисията по външна политика на Конгреса като комедия.

Малко след приемането на резолюцията на комисията, която няма правна сила, Турция изтегли посланика си Намик Тан миналия четвъртък. Американският вот е резултат от погрешна политика, каза тогава Ердоган.
"Подобна комедия, подобна пародия и свършен факт няма да се отразят на Турция. Ще кажа съвсем ясно, че тази резолюция няма да ни засегне. Но тя ще навреди на двустранните отношения между страните, на техните интереси и на визията им за бъдещето. Ние няма да сме губещите", добави тогава турският премиер.

Турция поиска от Вашингтон да блокира резолюцията, с която избиването на арменци е определено като геноцид, и предупреди, че текстът ще навреди на усилията на страната му да се сдобри с Армения.

Ердоган коментира и темата за Иран.
По-нататъшните санкции срещу Техеран във връзка с противоречивата програма на Иран за обогатяване на уран, няма да доведат до положителен резултат, заяви турският премиер пред журналистите, като допълни, че по-ранните санкции "засега не са довели до резултати".

Турция, която поддържа добри отношения със съседен Иран, предложи да разменя ниско обогатения си уран срещу уран, обогатен до 20%, който ще бъде предоставен от световните сили на Техеран като част от споразумението, изготвено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Техеран и световните сили се намират в задънена улица във връзка със споразумението, което предвижда изнасянето на ниско обогатения уран на Иран за Франция и Русия, където той предстои да бъде допълнително обработван.