На 29 януари правителството на Барак Обама уведоми Конгреса на САЩ, че планира да продаде на Тайван оръжия на стойност 6,4 милиарда долара. Сделката включва 60 бойни хеликоптера "Блек Хоук", 114 ракети "Пейтриът", два ремонтирани миночистача, ракети за поразяване на подводници "Харпун" и комуникационна апаратура за притежаваните от Тайван изтребители Ф-16.

"Оръжията на САЩ за Тайван изпращат послание на Пекин" е заглавието по темата на в. "Ню Йорк таймс". През последната година Китай възприе все по-безкомпромисна позиция към САЩ, критикувайки американски официални лица за световната икономическа криза, контролирайки изкъсо посещението на президента Обама в Китай през ноември, отказвайки да подкрепи по-обвързващо споразумение за борба с климатичните промени в Копенхаген и блокирайки американските искания за нови строги санкции срещу Иран в Съвета за сигурност, отбелязва вестникът.

Сега администрацията на Обама започна да се противопоставя на натиска. С обявената продажба на оръжия на Тайван в петък САЩ нанесоха удар право в сърцето, по най-деликатния дипломатически въпрос между двете страни, откакто Америка обяви политиката си за "един Китай" през 1972 г., пише изданието. Вестникът цитира пожелали анонимност представители на администрацията, че изборът на момента за продажбата на оръжие и критиките на държавния секретар Хилари Клинтън към Китай, че не приема по-твърда позиция към Иран са изчислени като послание към Пекин.

Реакцията на китайските власти излиза извън рамките на обичайния израз на недоволство. Сега Пекин се зарича да накаже замесените в сделката компании - "Боинг", "Юнайтед текнолоджис", "Локхийд Мартин" и "Рейтиън", пише британският икономически ежедневник "Файненшъл таймс". По думите на високопоставен представител на Американската асоциация за международен въздушен транспорт, Китай демонстрира сила. Според източника най-много може да пострада "Боинг", който е сериозно амбициран да търгува с Китай, пише вестникът. По данни на компанията, до 2028 г. Китай ще се нуждае от 3700 нови самолета на обща стойност 400 милиарда долара. През последните три години "Боинг" е оформяла около 4% от приходите си чрез сделки с Китай, отбелязва изданието.

Вашингтон се опасява от криза в отношенията с Китай и по въпроса за иранската ядрена програма.
"Сега те са много уверени в себе си и не се съмняват, че всички искат да си сътрудничат с тях, само защото това е Китай", цитира вестникът думи на работещ в Китай представител на американска компания. Ако Русия подкрепи американския призив за по-строги санкции срещу Техеран, Китай може да се почувства изолиран и ще трябва да избира - да поддържа добри отношения със САЩ или да гони все по-големите си делови интереси в Иран, пише "Файненшъл таймс".

Отговорът на Китай последва незабавно - замразени са всички военни контакти с американската страна, пише московското издание "Росийская газета". Според вестника, двете страни са "забъркали голям политически скандал около оръжейните доставки за Тайван", явно обмисляйки дългосрочни последици. Засега наистина и САЩ, и Китай "не отиват по-далеч от крайно емоционални изявления", но "по всичко личи, че това е само началото на нов етап от твърдото противопоставяне между Вашингтон и Пекин", добавя руският официоз.

Китай и САЩ са на ръба на дипломатическия конфликт, констатира "Комерсант". Същинската причина за конфликта е най-вероятно демонстративното нежелание на китайското ръководство да помага на САЩ в борбата им срещу Иран - един от най-големите доставчици на горива за Китай, пише всекидневникът.