Провокации и категорични реплики по повод Косово си размениха албанският президент Илир Мета и сръбският премиер Ана Бърнабич. Те се провокираха един друг по време на срещата на върха в Босна и Херцеговина. Сръбският премиер Ана Бърнабич смята, че изказванията на албанския президент Илир Мета за статута на Косово, направени на срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, имат провокационен характер, предават ТАСС и БТА. Бърнабич изрази острото си мнение по време на своето изказване в рамките на форума.

"Предлагам да се придържаме към рамките, установени от ПСЮИЕ за поддържане на регионалната стабилност и сътрудничество, а също и към взаимното уважение. Не трябва да прибягваме към провокации, подобни на тези, които използва Мета"  е заявила Бърнабич, цитирана от сръбската национална телевизия РТС.

Според нея ПСЮИЕ, както и страната домакин на срещата на върха - Босна и Херцеговина, не признават независимостта на Косово.

По-рано албанският президент Илир Мета заяви на срещата на върха на ПСЮИЕ, че Косово е независима страна. По думите му е време Босна и Херцеговина да признае, че "реалността е такава, че Косово представлява независима и суверенна държава". 

 

Мета пристигна в босненския курорт Яхорина, за да участва в срещата на ПСЮИЕ, след като албанският премиер Еди Рама отказа участие в знак на солидарност с прищинските власти, които заявиха, че няма да присъстват на срещата, защото босненските организатори не са поканили Косово като държава, а като "недефиниран субект", чийто статут е отбелязан със звездичка и бележка под линия.

Мета каза, че затова представителите на Косово, които поемат председателството на ПСЮИЕ, са "били принудени да не участват в този форум".

"Как да се преструваме, че имаме успешно регионално сътрудничество, ако някои участници в ПСЮИЕ правят всичко възможно, за да изключат някои държави от възможността да имат полза от регионалните инициативи", каза още Мета.

Той подчерта, че е време Босна и Херцеговина да приеме реалността, че Косово е независима и суверенна държава, като подчерта, че уважението към съседите е от съществено значение за страните от Западните Балкани.