Съпругата на началника на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов е била отровена. Към настоящия момент Мариана Буданова се намира в болница, но няма опасност за живота й, разкри пред РБК-Украйна източник от спецслужбите на Киев.

Събеседникът на агенцията пояснява, че жената е диагностицирана с увреждане от тежки метали. Такива вещества не се използват по никакъв начин в ежедневието или военните дела. Използването им може да показва възможност за опит за отравяне.

Все още не е известно дали става въпрос за еднократно отравяне или на Мариана са давани вещества за по-дълъг период от време. Води се разследване за евентуален опит за убийство на съпругата на шефа на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

Мариана е втората съпруга на Кирил Буданов. Той се жени за първи път през 2009 г. През 2013 г. военният се ожени за втори път.

Жената е родена на 3 август 1993 г. в село Ставище, Киевска област.

По образование е психолог.

От 2015 до 2017 г. работи като доброволец в Главната военна болница на болницата в Киев.

За Мариана е известно, че през 2020 г. се е кандидатирала за депутат от партията на Виталий Кличко "Удар".

През 2021 г. тя беше съветник на Кличко за борба с корупцията в сферата на младежката политика и спорта на обществени начала.

От началото на широкомащабната война Мариана участва много в благотворителна дейност, тъй като е била доброволец.

В същото време съпругата на ръководителя на ГРУ не се намесва в работата на съпруга си, освен ако той не иска да обсъди нещо с нея.

"Съпругът ми е изключително професионалист. И не общуваме по всички теми, които са с гриф секретност или държавна тайна. Никога не се бъркам в работата му, но ако има нужда от моята помощ или съвет по някакъв въпрос, винаги съм готова да се опитам да помогна. Случва се да съм една от първите, които научават за успешното изпълнение на дадена задача, но едва след нейното изпълнение", казва Мариана.

Мариана отбелязва, че като военна съпруга е устойчива на стрес и страх. Няколко месеца след като среща бъдещия си съпруг, започват Революцията на достойнството, анексирането на Крим и боевете в Донбас. След това започна антитерористичната операция, където беше изпратен и Буданов.