Съперниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия възприеха твърда риторика по отношение на конфликта между Израел и "Хамас" и атакуваха президента демократ Джо Байдън за подхода му за справяне с кризата, предадоха Ройтерс и БТА.

На въпрос какво послание би отправил към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, губернаторът на Флорида Рон Десантис отговори: "Ще кажа на Биби (Нетаняху): "довърши работата докрай и приключи веднъж завинаги с тези касапи "Хамас", те са терористи".

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, чийто имидж като кандидат-президент до голяма степен се гради на външнополитическия ѝ опит, упрекна Байдън, че е настоял пред Израел да обмисли хуманитарни паузи в боевете.

"Последното, което трябва да правим, е да казваме на Израел, какво да прави", заяви тя. "Единственото нещо, което трябва да правим, е да подкрепяме Израел и да унищожим "Хамас".

Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот каза, че Байдън трябва да продължи с преките удари по Иран, който е благодетел на "Хамас", в отговор на атаките срещу американски военнослужещи от страна на свързани с Техеран групировки в Сирия и Ирак. Той заяви това малко след като САЩ нанесоха удари по оръжеен склад в Сирия, за който Пентагонът съобщи, че е бил използван от иранските сили.

"Ако искаш да постигнеш качествен резултат, не може само да удряш складове в Сирия", каза Скот. "Трябва да отсечеш главата на змията, а главата на змията е Иран, а не просто неговите проксита."

Дискусията за конфликта между Израел и "Хамас" последва откриващата част на дебата, в която кандидатите трябваше да кажат с какво според тях превъзхождат Тръмп, който е явният фаворит в надпреварата, за да получат те номинацията на републиканците.

Бившият президент за трети път не се яви на дебат със съперниците си. Вместо това той реши да организира паралелно политическо събитие недалеч от мястото на телевизионния диспут.

Десантис разкритикува Тръмп, че е пропуснал дебата, който се състоя в общия за тях щат, в който живеят - Флорида. Според Десантис вината за вчерашното слабо изборно представяне на републиканците е на Тръмп.

"Той каза, че сме щели да се уморим от победи на републиканците", каза губернаторът на Флорида. "Е, видяхме снощи - омръзна ми републиканците да губят!"

Хейли беше по-умерена в критиките си.

"Всеки иска да говори за президента Тръмп. Мога да ви кажа, че беше правилният президент в правилното време", заяви тя. "Не смятам, че сега би бил правилният президент."

Предвид обстоятелството, че до първата изборна битка от надпреварата за номинацията на републиканците - тази в щата Айова - остават малко повече от два месеца, съперниците на Тръмп може би няма да имат още много възможности да обърнат в общественото мнение в своя полза въпреки многото съдебни дела срещу него.

Кандидатурата на 51-годишната Хейли, която номинално е на трето място в проучванията и се опитва да измести 45-годишния Десантис, който е на второ място с доста голяма преднина пред нея, в последно време започна да увеличава подкрепата си сред избирателите.

Седемдесет и седем годишният Тръмп направи всичко възможно да лиши Хейли и Десантис от статута на свои преки конкуренти, като вместо това се съсредоточи върху очаквания от него реванш срещу 80-годишния Байдън.

На двата предишни телевизионни дебата Хейли и Десантис внимаваха да не атакуват прекалено остро Тръмп от страх да не отблъснат привържениците му, от чиято подкрепа те ще имат нужда, ако през юли получат номинацията на републиканците.

По време на дебата тримата останали участници в него - Скот, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и бизнесменът Вивек Рамасвами - се опитаха да се покажат като значими участници в надпреварата и да излязат от сянката на водещите претенденти.

Въпреки че Десантис и Хейли се надяват да спечелят от силните си представяния в дебатите, телевизионните диспути е малко вероятно да изиграят ролята на повратна точка в състезанието предвид това, че Тръмп води още от самото начало, отбелязва Ройтерс.

Президентските избори в САЩ са след почти точно година - на 5 ноември 2024 г.