Европейската комисия потвърди новината на френския вестник "Либерасион", че се е самоубила Лаура Пинятаро, завеждала отдел "Човешки ресурси" в правната дирекция на институцията. Тя е посегнала на живота си още на 17 декември миналата година. Говорител на ЕК днес заяви, че белгийската полиция е завършила разследването си две седмици по-късно със заключението, че причините за смъртта й били лични.

Според статията на френския вестник служителката е получила задачата да намери правни основания за незаконното назначаване на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер преди година. Четири дни преди нейното самоубийство Европейският парламент прие резолюция със 71 на сто от гласовете, в която настоя Зелмайер да подаде оставка заради нарушаването на европейското законодателство при неговото назначаване.

Изданието цитира назовани и неназовани източници, според които Пинятаро си е давала сметка, че трябва да излъже, за да изпълни задачите, получени от Зелмайер. В статията се отбелязва, че същевременно тя е била в сложни отношения със съпруга си, също служител на ЕК, затова е напуснала дома им непосредствено преди да се самоубие.

Говорителят на ЕК днес заяви, че отрича твърденията в статията възможно най-решително, защото съдържали неприемливи обвинения, нямали нищо общо с действителността, били злонамерени и неуважителни. Той добави, че това се прави в момента, в който ЕК води много деликатни преговори и процеси от изключителна важност за ЕС. Той определи обвиненията като нечовешки и невероятни.

Говорителят не отрече, че Зелмайер е присъствал на заседания в ЕК, на които са били подготвяни отговорите по въпросите, поставени от ЕП и свързани с неговото назначение. "Либерасион" отбелязва, че присъствието на Зелмайер на тези срещи е било в разрез с правилата за поведение на европейските чиновници, които забраняват участие в обсъждането на въпроси, които лично ги засягат пряко или косвено (конфликт на интереси). По думите на говорителя Зелмайер присъствал на срещите, за да може ЕП да получи "изчерпателни отговори".

Според цитираните от изданието свидетели, преди смъртта си Пинятаро им е съобщила, че в разрез с разпорежданията на Зелмайер да не се предоставя пълната информация, поискана от ЕП и от омбудсмана на ЕС, е предала всички искани от институциите документи. На основата на получените от нея данни омбудсманът изготви заключение, че изборът на Зелмайер не е бил съобразен с буквата и духа на действащите правила, и за това отговорност носят всички еврокомисари, гласували единодушно за неговото назначение.