Коалиция от 11 страни от следващия месец ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16 в Дания, като се предвижда изграждането на тренировъчен център и в Румъния, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред страните в т.нар. самолетна коалиция, са Обединеното кралство, Нидерландия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия, Франция

"Надяваме се, че ще видим резултатите в началото на следващата година", заяви датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен пред журналисти в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Досега нито една страна не се е ангажирала да предостави на Киев изтребители F-16, въпреки че Полша и Словакия изпратиха на Украйна 27 изтребители МиГ-29.

Украинските власти многократно призоваваха западните страни да им дадат изтребители и да започнат обучения на украински пилоти, за да могат успешно да се противопоставят на руското превъзходство по въздух.

"Трябва да защитим цивилното ни население, инфраструктурата ни, нашите обекти от критично значение, нашите училища и университети. Ето защо за нас е от голямо значение тази коалиция да започне работа", заяви украинският военен министър Олексий Резников.

"Оптимист съм и се надявам, че до шест месеца ще има видими резултати", допълни той.