Специализираният медицински самолет, който транспортира намиращия се в кома руски опозиционер Алексей Навални, се приземи на летище Тегел в Берлин, предадоха световните агенции, като се позоваха на сайта за онлайн проследяване на полетите Флайт радар 24.

Самолетът с Навални и съпругата му Юлия излетя от международното летище в руския град Омск в 04:59 ч. по данни на портала Flightradar, предаде ТАСС.

Вижте снимки

"Благодаря на всички за вашата подкрепа. Борбата за живота и здравето на Алексей едва започва, но сега поне първата крачка е преодоляна", написа в Туитър Ярмиш.

Алексей Навални бе транспортиран от болницата в Омск до летището, където линейката пристигна минути след 0,00 ч. по Гринуич. Журналисти от Франс прес видяха линейката да пристига на летището с полицейски ескорт и да влиза на пистата.

Снимка: БТА/АР

Медицинският самолет, нает от германска неправителствена организация, пристигна вчера сутринта в Омск. Германските лекари можаха да прегледат Навални и да се уверят, че са способни да го транспортират до Берлин, където да бъде лекуван.

44-годишният Навални, който е в кома, ще бъде настанен в болницата "Шарите", където преди това бе лекуван друг руски опозиционер - Пьотр Верзилов, транспортиран от същата НПО - Фондация "Синема фор пийс" (Кино за мир).

Снимка: БТА/АР

По-рано вчера ТАСС съобщи, като цитира пресслужбата на регионалното отделение на министерство на здравеопазването, че излитането на самолета с Навални се отлага за тази сутрин "по молба на германската медицинска бригада заради изисквания на профъсюза на авиопревозвачите в Германия, които регламентират условията за работа на летателния състав".

"Преди продължителен полет пилотите се нуждаят от почивка", се казва в съобщението на министерството на здравеопазването на Омска област.

Снимка: БТА/АР

Според съобщението Юлия Борисовна Навалная е подписала заявление с молба за транспортирането на съпруга й, в което е посочила, че е предупредена за вероятността от влошаване на състоянието му при полета.