Руският министър на външните работи Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където ще участва в заседания на Съвета за сигурност на ООН, посветени на Близкия изток и Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Както съобщава кореспондент на агенцията, самолетът на Лавров е изминал разстоянието от Москва до Съединените щати по северния маршрут, прелитайки над "неприятелски държави", за 12 часа и 45 минути. По време на полета не са възниквали непредвидени обстоятелства.

По-рано говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова съобщи за ТАСС, че Лавров ще бъде в Ню Йорк от 22 до 24 януари, за да участва лично в Съвета за сигурност на ООН в дебати за Близкия изток и заседание за Украйна. Очакват се и редица двустранни срещи.

Преди няколко дни (на 18 декември), на традиционната си годишна пресконференция, Сергей Лавров заяви, че ще направи обръщение към Съвета за сигурност на ООН във връзка с предложения за "колективни усилия" за решаване на кризата в Близкия изток. По думите му това трябва да включва директни преговори между израелските и палестинските власти, като крайната цел е създаването на палестинска държава.  

На същата пресконференция Лавров обвини Запада, че под ръководството на САЩ се "опитва да запази глобалната си доминация и военното си превъзходство" и че "не желае да разреши украинската криза".

Москва смята, че на този етап не е възможно да се поднови диалогът с Вашингтон по въпросите на стратегическата стабилност, посочи руският външен министър. Срокът на действие на споразумението "Нов СТАРТ", което ограничава стратегическите ядрени бойни глави на двете страни, изтича през февруари 2026 г., припомня Ройтерс. Москва и Вашингтон не са подписвали други договори за ядрени оръжия, така че срокът на "Нов СТАРТ" може да изтече в момент, в който напрежението между двете страни достигна най-високата си точка от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам.

"Не виждаме дори и най-бегла форма на интерес от страна на САЩ или съюзниците им от НАТО за решаване на украинския конфликт и вслушване в руските опасения", отбеляза Лавров.

Тази година Русия ще се стреми да се избави от всякаква зависимост от Запада по отношение на икономиката и веригите за доставки, каза още външният министър, цитиран от ТАСС.

Лавров също така посочи, че е "важно да се гарантира военната и политическата сигурност в Евразия".

"Ще се застъпваме за това въпросната задача да бъде решена от страните на континента без опитите на извънрегионални държави да се внедрят в тези процеси, следвайки собствения си дневен ред", заяви руският външен министър.

Лавров също така заяви, че страната му не е против сключването на споразумение в сферата на сигурността между Украйна и Великобритания, но че Москва ще продължи да се стреми към постигането на целите на своята "специална военна операция".

Договорът между Лондон и Киев предвижда предоставяне на оръжия, разузнавателна подкрепа и кибертехнологии, както и налагането на санкции и други наказателни мерки срещу Русия.

Руският външен министър отдели време и за отношенията на страната му с Китай и Индия.

Лавров подчерта, че отношенията между Русия и Китай се намират "в най-добрия период в многовековната си история". "Сигурен съм, че сте наясно с нашите оценки за развитието на отношенията с Китайската народна република. Тя е най-бързо развиващата се икономика наред с индийската. Отношенията с Китай преживяват най-добрия период в своята многовековна история", обясни той. Лавров допълни, че Русия подържа редовен диалог на висше равнище и с Индия.