Италианският вицепремиер Матео Салвини отправи днес нападки срещу френския президент Еманюел Макрон, като разпространи фотоколаж на френския лидер във военна униформа и въоръжен с автомат, обвинявайки го, че иска да вкара Европа във война с Русия, предаде Франс прес.

"Военна ескалация и италиански войници на фронтовата линия по заповед на опасни "позьори с бомби"? Не, благодаря", написа в профила си в социалната мрежа "Екс" лидерът на италианската крайна десница, чиято партия "Лига" е част от правителствената коалиция, ръководена от премиера Джорджа Мелони.

До фотоколажа, на който френският държавен глава е изобразен като боец с каска, облечен в униформа със знамето на Европейския съюз и бронежилетка, е публикуван портрет на Салвини на предизборен митинг, с вдигната ръка, в която държи броеница, съобщава БТА.

"Да, на ангажимента на Италия към мира, към отхвърлянето на войната, вписано в Конституцията, вдъхновено от колективната морална съвест и нашата християнска традиция", добави Салвини, приканвайки избирателите да изберат "Лига" за "повече Италия и по-малко Европа".

В навечерието на европейските избори на 9 юни партия "Лига" изостава в социологическите проучвания. След като през 2019 г. партията получи над 34 процента от гласовете, сега събира едва около 8 процента подкрепа, което е далеч зад "Италиански братя" на Джорджа Мелони, посочва АФП.

Заедно с френския "Национален сбор" партия "Лига" е част от групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент.

Салвини често атакува Макрон, когото обвинява, че е "войнолюбец", тъй като обмисля изпращането на западни войски в Украйна за борба с Русия. Вчера той го нарече "луд", а в началото на май го посъветва да "потърси лечение".

Систематично противопоставящ се на прокиевската политика на Джорджа Мелони, Салвини е дългогодишен почитател на руския президент Владимир Путин и неговата партия "Лига" подписа през 2017 г. споразумение с партията на Кремъл "Единна Русия".

Макар да осъди нахлуването на Русия в Украйна, Салвини е правил и противоречиви изказвания относно преизбирането на Путин ("Когато един народ гласува, той винаги е прав") или смъртта в затвора на опозиционера Алексей Навални, основния критик на руския лидер, като каза, че руските "лекари и съдии" трябва да хвърлят светлина върху обстоятелствата около неговата кончина.

Италия продължава да се противопоставя на изпращането на западни войски в Украйна и на използването на италиански оръжия срещу цели на територията на Русия, посочва АФП.