Съдия от Ню Йорк заяви, че ще отмени решението си, с което признава експрезидента на САЩ Доналд Тръмп за виновен в неуважение към съда, ако експрезидентът изпълни условия, включително да плати глобите от 110 000 долара, натрупали се поради забавяне да отговори на призовка, издадена във връзка с гражданско дело, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Артър Енгорън заяви, че ще отмени решението си, ако до 20 май Тръмп предостави допълнителни документи, описващи положените усилия за издирване на поисканите от съда документи и обясняващи политиката за съхранението им, прилагана от експрезидента и неговата компания.

На 25 април Енгорън призна Тръмп за виновен в неуважение към съда и му наложи глоба от 10 000 долара на ден, защото не предостави документите, поискани от главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс като част от отдавнашно разследване на бизнеспрактиките на експрезидента. Тя заяви, че е открила доказателства, че компанията на Тръмп е посочила неправилни данни за стойността на недвижими активи в продължение на повече от десетилетия.

Тръмп отрича обвиненията, като нарече разследването на Джеймс "расистко" и "лов на вещици", пропомня АП. Според негови адвокати тя използва гражданското си разследване, за да получи информация, която да използва след това при паралелно наказателно разследване, водено главния прокурор на Манхатън.

На 17 февруари съдът реши, че Тръмп трябва да отговори под клетва на въпроси, свързани с разследването. Той иска да избегне срещата със следователите.