Федерален апелативен съд не уважи искането на бившия аналитик от американското военно разузнаване Челси Манинг да бъде пусната под гаранция и потвърди решението на по-долната инстанция, че Манинг е показала неуважение към съда с отказа си да свидетелства пред съдебни заседатели, предаде Ройтерс, цитарана от БТА.

Говорител на Манинг или адвокатът й засега не са открити за коментар.

Решението на съда е удар за Манинг, която е задържана от март, след като отказа да отговаря на въпроси във връзка с отдавна продължаващото разследване на властите в САЩ срещу "Уикилийкс" и основателя на сайта Джулиан Асандж, отбелязва Ройтерс.

На 11 април Асандж беше арестуван в еквадорското посолство в Лондон, след като американската прокуратура обяви, че срещу него е заведено наказателно дело за заговор с Манинг за извършване на хакерско проникване.

Американското министерство на правосъдието заяви, че Асандж е арестуван по силата на договор за екстрадиция между САЩ и Великобритания.

Според американските власти Асандж е опитал да помогне на Манинг да получи достъп до правителствен компютър при изтичането през 2010 г. към "Уикилийкс" на стотици хиляди американски военни рапорти за войните в Афганистан и Ирак, както и на американска дипломатическа кореспонденция.

Не е ясно дали сътрудничеството между Манинг и Асандж, за което се твърди, е довело до успешното проникване в някакъв американски правителствен компютър.

Асандж възнамерява да обжалва искането на САЩ за екстрадирането си. Подобни дела, когато има обжалване, могат да продължават с години.

През 2013 г. военен съд призна Манинг за виновна за шпионаж и други престъпления, свързани с изтичането към "Уикилийкс" на над 700 000 документа, видеа, дипломатически грами и свидетелства от бойното поле, докато е била аналитик на разузнаването в Ирак.

В последните дни на управлението си бившият президент на САЩ Барак Обама опрости на Манинг оставащите 28 години от 35-годишната й присъда лишаване от свобода.

С позоваване на правата си по Първата, Четвъртата и Шестата поправка от американската конституция Манинг опита да оспори призовката да се яви пред съдебни заседатели по делото "Асандж", които трябваше да решат дали да бъдат официално повдигнати обвинения.

Адвокатите й заявиха, че наред с другото окръжният съд не е взел предвид безпокойствата на Манинг, че правителството злоупотребява с процедурата със съдебните заседатели така, че да може да узнае предварително или да подкопае показанията й като потенциален свидетел на защитата по време на съдебния процес.

Адвокатите й допълниха, че през значителна част от съдебното изслушване съдебната зала не е била достатъчно добре изолирана.

Тричленен състав на апелативния съд обаче не прие тези мотиви.

"Съдът не намира никакви грешки в решението на окръжния съд и потвърждава решението му за неуважение към съда", се казва в мотивите на апелативните съдии.

До момента на присъдата си през 2013 г. Челси Манинг всъщност беше мъж на име Брадли Манинг, но смени пола си и от 2014 г. е жена.