Избирателната активност на референдума, който се проведе в края на юли, бе 46,13 на сто и още тогава стана ясно, че гласуването ще бъде обявено за невалидно и Бъсеску ще запази поста си. Според закона участието трябва да е над 50% от регистрираните избиратели, за да бъде признато от Конституционния съд.

Решението за анулиране на референдума е било взето с 6 гласа "за" и 3 "против", което е точно необходимото мнозинство от 2/3 за такъв тип процедура в Конституционния съд, посочват Медиафакс и други румънски медии.

Засега съдът не е направил никакво официално съобщение.

Бъсеску беше отстранен от поста в началото на юли от управляващата лявоцентристка коалиция Социаллиберален съюз на премиера Виктор Понта и тази процедура беше остро критикувана от Европейския съюз и САЩ.
Според Европейската комисия, политическата криза в Румъния може да постави под съмнение напредъка на страната по пътя й към „пълната интеграция” в ЕС.

Това не е първият опит за импийчмънт на Бъсеску. Той бе временно отстранен от поста през 2007 г. след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе възстановен на длъжността си.