Партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" вероятно ще получи 237 места в парламента и ще може да управлява самостоятелно. Това показват данните при обработени 50 процента от протоколите, предаде ТАСС.

"Слуга на народа" може да спечели 115 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система.

На второ място остава "Опозиционна платформа" с 43 мандата. За нея са гласували главно в Донецка и Луганска области.

Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" е на трето място с 27 депутати. "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места.

Избирателната активност е била 49,84 процента.

В страната се гласува по смесената система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - по мажоритарната в един тур. В парламента на Украйна има общо 450 места.

Въпреки очертаващата се възможност "Слуга на народа" да състави самостоятелно правителство от партията заявиха, че може да се стигне до коалиция. "Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови", каза по-рано лидерът на партията Дмитро Разумков, цитиран от ТАСС.

Ще видим - самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение, каза Разумков.