Руското министерство на отбраната заяви във вторник вечер, че военни и силите за сигурност са убили 234 бойци при осуетяване на проникване откъм Украйна в руски гранични региони по-рано през деня, предаде Асошиейтед прес.

В изявление министерството упрекна "режима на Киев и украински терористични групи" за това и подчерта, че руските военни и граничните сили са успели да спрат нападателите и да предотвратят трансгранична атака. В изявлението се казва също така, че нападателите са изгубили няколко танка и пет бронетранспортьора.

Информациите за сражения по границата, съобщени по-рано днес, бяха неясни и беше невъзможно да бъде потвърдено със сигурност какво се случва в руските Курска и Белгородска област, допълва БТА.

Трансгранични атаки в тази зона имаше спорадично от началото на войната и те бяха обект на противоречиви твърдения, както и на дезинформация и на пропаганда.

Също така по-рано през деня два дрона с голям обсег поразиха руски петролни обекти във вътрешността на Русия, заявиха местни представители. Вълна от дронове е атакувала осем руски области и е демонстрирала разширяващите се технологични способности на Киев, отбелязва Асошиейтед прес.

Трансграничната сухопътна атака пък отслаби аргумента на руския президент Владимир Путин, че животът в Русия не е засегнат от войната. Войници, за които представители на Киев заявиха, че са руски доброволци, сражаващи се на страната на Украйна, заявиха, че са прекосили границата. Доброволците от три организации - легиона "Свобода за Русия", Руския доброволчески корпус и от Сибирския батальон, публикуваха изявление и видеа в социални медии, твърдейки, че на тях се вижда как навлизат в руска територия. В изявлението те казват, че искат "Една Русия, която да бъде освободена от диктатурата на Путин". Автентичността на видеата не може да бъде проверена от независим източник.

Бойците, идващи от Украйна, са направили опит да достигнат град Теткино, който се намира близо до руско-украинската граница, заяви губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт. Той каза, че Теткино е бил подложен на обстрел.

"Имаше опит от саботажна и разузнавателна група да проникне в града. Имаше огнестрелна битка, но нямаше пробив", заяви той във видеопослание в Телеграм. Руското министерство на отбраната каза, че атаката срещу Теткино е била отблъсната, но не предостави повече подробности.

Ведомството също така каза, че украински бойци са направили най-малко четири опита да навлязат в Белгородска област, където атаките са били отблъснати от военни самолети, артилерия и ракети.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов заяви пред изданието "Украинска правда", че въоръжените групи са били съставени от руски граждани. "На територията на Руската федерация те действат напълно автономно и независимо", каза той.

През миналия май Русия заяви, че дузина украински бойци са прекосили границата и са навлезли в един от граничните градове в Белгородска област, като са поразили цели и са принудили властите да предприемат евакуация на хората, преди руските сили да убият или отблъснат над 70 нападатели. Украински представители отрекоха да имат каквато и да е връзка с групата тогава.

Същевременно украински дрон порази и подпали петролна рафинерия в Нижни Новгород, според регионалния областен губернатор Глеб Никитин. Този район се намира на около 775 километра от украинската граница. При друга атака в дълбочина дрон беше свален в района на Москва, заяви московският кмет Сергей Собянин. Трети дрон порази петролен склад в Ориол, на 116 километра от Украйна.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата страна е разработила оръжие, което поразява цели на 700 километра разстояние, визирайки, както изглежда, дронове.

Руското министерство на отбраната каза, че украински дронове днес са били прехванати над Белгородска, Брянска, Курска, Ленинградска и Тулска област.

Киев предприема все по-дръзки атаки отвъд 1500-километровата фронтова линия, която се простира през Източна и Южна Украйна. Украйна също така все повече разгръща морски дронове в Черно море, където заяви, че е потопила руски военни кораби.

Силите на Киев се надяват на повече военни доставки от западните партньори на Украйна, но междувременно се борят срещу по-голяма и по-добре снабдена руска армия, която оказва силен натиск на някои фронтови точки в Украйна, посочва агенцията. В интервю за френски медии вчера Зеленски обаче заяви, че последните руски настъпления са спрени и че ситуацията на бойното поле сега е значително по-добра, отколкото през последните три месеца.