Руското министерство на отбраната в изявление до бойците на наемническата група "Вагнер" каза, че те са били подведени и въвлечени в престъпна авантюра от ръководителя на групата Евгений Пригожин, предадоха световните агенции.

В изявление в Телеграм ведомството призова бойците на"Вагнер" да се свържат с представители на министерството на отбраната и с представители на руските правоприлагащи служби и обеща да гарантира тяхната сигурност.

"Обръщаме се към бойците на щурмовите отряди на частната военна компания "Вагнер". Вас с измама ви въвлякоха в престъпната авантюра на Пригожин и в участие във въоръжен метеж. Много ваши другари от няколко отряда вече осъзнаха своята грешка и се обърнаха за помощ за осигуряване на безопасно връщане в пунктовете за постоянна дислокация", се казва в изявлението на ведомството.

В него се подчертава, че всички направили това бойци и командири от "Вагнер" са получили цялата необходимата подкрепа.

Режим на контратерористична операция в Москва и две области

В руската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция, предаде ТАСС, като се позова съобщение на руския Национален комитет за борба с тероризма.

"С цел предотвратяване на възможни терористични актове на територията на град Москва и на Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция", се казва в съобщение на комитета.

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че в столицата са отменени всички масови мероприятия.

Министерството на извънредните ситуации пък отложи запланираното за днес връчване на дипломите на випускниците от ведомствените вузове. Церемонията беше планирана да се състои на Червения площад.

В Москва въвеждането на режим на антитерористична операция предвижда проверки на документите за самоличност и на колите по улиците на града и временно преустановяване на комунакационните услуги, ако се налага, посочва Франс прес.

Засега всички общински услуги функционират нормално, движението в града не е нарушено, поясни кметът Собянин и благодари на жителите за тяхното разбиране и тяхното спокойствие.

Същевременно многокилометрови задръствания се образуваха днес по магистрала "М4 Дон" в Ростовска област, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев. Това се дължи на въведените по-рано днес там ограничения на движението по някои участъци на магистралата. Властите са поръчали на съответните служби да доставят всичко необходимо на хората, озовали се блокирани в задръстванията.

А московският транспортен департамент обяви, че днес може да има отмяна или закъснение в потеглянето на автобуси от Москва по южното направление.

Евгений Пригожин, непредвидимият и импулсивен ръководител на групата "Вагнер"

Конфликтът в Украйна позволи на паравоенната група "Вагнер" да се наложи като играч на първи план в Русия. Но призовавайки за бунт срещу генералния щаб на руската армия, лидерът на "Вагнер" премина образно казано Рубикон, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В петък Пригожин обвини руската армия, че е бомбардирала лагери на неговата група по искане на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той се закани да спре това със сила.

Твърдейки, че разполага с 25 000 бойци, 62-годишният Пригожин призова руската армия и руския народ да се присъединят към него, но същевременно отрече да извършва държавен преврат.

Той поиска да разговаря очи в очи с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов. Тази сутрин в публикувано видео в социалните мрежи, Пригожин каза, че се намира в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и обяви, че силите на "Вагнер" контролират всички военни обекти в града.

В отговор могъщите руски сили за сигурност започнаха разследване срещу него за отправен призив към въоръжен бунт - едно сериозно обвинение, което на теория може да изпрати Пригожин зад решетките за дълго време.

Но нищо не е сигурно, когато става дума за Пригожин, който е експерт в изкуството на провокацията и изненадващите обрати.

"Все още трябва да се разбере какво точно се случва", казва независимата руска анализаторка Татяна Становая. Според нея може би руските власти се опитват да извадят Пригожин от играта. "За Федералната служба за сигурност и за руския генерален щаб това е много удобен случай. А Пригожин меко казано ще понесе удар", посочва тя.

Конфликтът в Украйна предостави златна възможност на бизнесмена Пригожин да излезе от сянката, в която действаше от години, за да се затвърди като първостепенен актьор на сцената в Русия.

През май 2023 г. след месеци на сурови и кървави сражения, Пригожин обяви, че "Вагнер" е превзела украинския град Бахмут. Но именно по повод на тази битка напреженията между Пригожин и руския генерален щаб се обостриха. Пригожин обвини генералния щаб, че лишава "Вагнер" от боеприпаси и умножи видеата, в които обижда руските командири. Немислимо е който е да е друг в Русия да се държи по този начин в контекста на тотална репресия.

Преминаването на Пригожин от сянката на светло стана в началото на септември в момент, в който руската армия понасяше поражения в Украйна, което бе унижение за готовите да се бият хора от типа на Пригожин. Тогава именно Пригожин за първи път призна открито, че през 2014 г. е основал паравоенната група "Вагнер", която е активна в Украйна, но също и в Сирия и Африка. И оттогава той се наложи като водеща фигура в конфликта в Украйна.

"Тези момчета, тези герои, защитиха сирийския народ, други народи в арабските страни, бедните и беззащитни африканци и латиноамериканци, те се превърнаха в стълб на нашето отечество", каза тогава Пригожин.

През октомври неговата рекламна логика стигна още по-далеч и той се настани в голяма стъклена сграда в Санкт Петербург, която стана централа на "Вагнер".

Господарят на провокацията Пригожин публикува през февруари видео, в което той се виждаше във военен самолет и в което той предлагаше на украинския президент Володимир Зеленски да разрешат съдбата на град Бахмут чрез въздушен дуел.

За да се сдобие с армия на висотата на своите амбиции, Пригожин, който подобно на Владимир Путин е роден в Санкт Петербург, започна да набира хиляди затворници и арестанти, за да се сражават те в Украйна в замяна на амнистия за тях.

Затворническата среда е добре позната между впрочем на Пригожин, който самият е прекарал девет години зад решетките по съветско време заради престъпления от общ характер. Той излиза от затвора през 1990 г. по времето, когато СССР е в процес на разпад. На фона на този разпад Пригожин започва успешен бизнес с продажба на хотдог. Постепенно се издига в бранша и отваря луксозен ресторант в Санкт Петербург, който се превръща в един от най-модните и посещавани в града. По същото време Владимир Путин също бележи паралелен кариерен възход в същия този град.

След като Путин става президент на Русия през 2000 г. кетъринговата компания на Пригожин започва работа в Кремъл, заради което той получава прякора Готвача на Путин и репутацията, че е станал милиардер благодарение на търгове за обществени поръчки. Тези пари именно той използва, за да създаде "Вагнер", частна армия, първоначално съставена от калени ветерани от руските въоръжени сили и от руските специални служби.

През 2018 г., докато действията на групата вече са забелязани в Украйна, Сирия и Либия, тя е заподозряна, че настъпва и в Африка. По това време трима руски журналисти, разследващи дейностите на "Вагнер" са убити в Централноафриканската република.