Министерството на външните работи на Русия съобщи, че е извикана посланичката на Съединените щати в Москва Лин Трейси, за да бъде предупредена, че Москва ще експулсира американски дипломати, за които смята, че се намесват във вътрешните работи на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва отправи предупреждението в навечерието на предстоящите президентските избори в страната, които президентът Владимир Путин почти сигурно ще спечели, освен ако не се стигне до неочаквано развитие, отбелязва агенцията. Вотът ще се произведе между 15 и 17 март.

В изявлението си външното ведомство заяви, че ще следи за "подривни действия и разпространение на информация", свързани с изборите и това, което Кремъл нарича специална военна операция в Украйна. В съобщението се казва, че подобно поведение ще бъде "твърдо и решително пресичано и може да се стигне и до експулсирането като "персона нон грата" на персонала на посолството на САЩ, участващ в подобни действия".

Руското външно министерство също така поиска от посолството на САЩ да преустанови подкрепата си за три американски организации с нестопанска цел, които според ведомството изпълняват "антируски програми" в страната, насочени към "вербуване на "агенти за влияние" под прикритието на образователен и културен обмен", отбелязва Ройтерс.