Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) одобри днес на пленарно заседание знаковия закон "За гражданстовото на Руската федерация", предаде ТАСС.

Документът предвижда намаляване на броя на изискванията за получаване на руско гражданство за повече от 20 категории лица. В частност се предвижда възможността за облекчено издаване на руски паспорти на чужденци, които са сключили договор за служба в руските въоръжени сили за срок не по-малък от една година.

Същевременно законът разширява хипотезите, при които може да бъде отнемано руско гражданство от лица, които по-рано са го получили.

Законът определя основните принципи на гражданството на Руската федерация. Според документа руското гражданство е единно и равно независимо от основанията за придобиването му. Гражданин на Русия не може да бъде лишен от гражданство или от правото да го смени. Пребиваването в чужбина не води до прекратяване на гражданството. Освен това руски гражданин не може да бъде експулсиран или екстрадиран в чужда държава.

Съветът на федерацията одобри днес също закон, който въвежда наказание с доживотен затвор за държавна измяна и засилва наказателната отговорност за тероризъм.

Горната камара на руския парламент одобри и друг закон, който предвижда наказателна отговорност с максимално наказание от 5 години лишаване от свобода за съдействие на изпълнение на решенията на международни организации, в които Русия не членува, съобщи БТА.

Песков: Писмото на Гутериш до Путин вече е предадено по дипломатически канали и се разглежда

Писмото на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до руския президент Владимир Путин "вече е предадено по дипломатически канали и се разглежда", каза днес на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят засегна и темата за предаването на Украйна на британски снаряди с обеднен уран. "Вече сме обръщали внимание на западната общественост върху онези официални данни, които вече бяха публикувани" за резултатите от бомбардировките на НАТО в бивша Югославия през 1999 г., каза Песков. "Тази информация е много печална и британците трябва да разбират, че ще им се наложи да носят отговорност за това", допълни говорителят.

Онези, които ще използват подобни снаряди трябва да помнят също, че "освен че ще нанесат непоправима вреда на себе си и собствените си граждани, ще им се наложи също да понесат отговорност за това", каза Песков.

Песков коментира и въпроса какво може да се очаква в случай на преизбиране на настоящия американски президент Джо Байдън за втори мандат.

"Не ние трябва да се замисляме за това, за това трябва да се замислят американските избиратели. Това по-скоро е техен въпрос и те трябва да анализират ситуацията, да правят прогнози и така нататък", каза говорителят на Кремъл в отговор на журналистически въпрос за бъдещите отношения между Русия и САЩ.

Песков коментира и указа на Путин, позволяващ временно предаване на чуждестранни предприятия под управлението на руската държава. "Главната цел на указа е формиране на компенсационен фонд за възможно предприемане на реципрочни мерки в отговор на незаконна експроприация на руски активи в чужбина", посочи говорителят и допълни, че документът влиза в сила от момента на подписването си (на 25 април) и "представлява реципрочна мярка в отговор на агресивни действия на неприятелски държави, които са насочени към създаване на нормативна база за фактическо изземване" на руски активи в чужбина.