Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна остава изключително трудна, казват от Киев, докато Москва се похвали с пробив в украинската отбрана в Луганска област. 

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обобщи, че в Донецка и Луганска област е най-напрегнато, където "буквално е битка за всеки метър украинска земя". 

По думите му, цитирани от Франс прес и БТА, сраженията в Украйна са много ожесточени, като боевете за град Бахмут в Донецка област са особено кръвопролитни. В обръщението си Зеленски призова за ускоряване на доставките на военна помощ за Украйна, предаде ДПА. "Ние виждаме, че Кремъл се опитва да изстиска от Русия целия ѝ потенциал за агресия. Те бързат, защото знаят, че светът в крайна сметка е по-силен, но има нужда от време, за да използва силата си", каза украинският президент. 

Руските войски са успели да пробият част от отбраната на украинските сили в Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

"В хода на настъплението украинските войски безредно отстъпиха на разстояние до три километра от заеманите от тях преди това рубежи", посочи ведомството в канала си в социалната мрежа Телеграм. "Дори по-укрепената втора отбранителна линия на противника не успя да предотврати пробива на руските военнослужещи." Ройтерс отбелязва, че информацията не може да бъде проверена чрез независим източник. 

Министерството не уточни на кой участък от фронта в Луганска област е било предприето настъплението. Понастоящем Русия контролира част от южните Херсонска и Запорожка област, включително Запорожката АЕЦ, почти цяла Луганска и над половината от Донецка област, плюс областния център. 

На този фон представители на украинските власти и западни държави предупреждават, че Русия подготвя голяма офанзива около първата годишнина от своята инвазия в съседната страна.

Въпреки че руските въоръжени сили от месеци се опитват да превземат Бахмут, не спират своите атаки и двете страни в конфликта понасят тежки загуби, фронтовите линии от Харков на североизток до Херсон на юг остават сравнително стабилни, заяви по-рано в Брюксел председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от ДПА. 

Най-висшият американски военен каза, че няма "фантастични маневри" около Бахмут. "Има фронтални атаки, много артилерия, с изключително високи равнища на загуби специално в този район", отбеляза той и уточни, че Русия дава особено много жертви. 

Снимка: Getty Images

В същото време ДПА и Франс прес съобщават, позовавайки се на Форин офис, че още един британец е загинал в Украйна. Говорител на британското министерство на външните работи обаче отказа да даде подробности за обстоятелствата около смъртта му.

"Оказваме подкрепа на семейството на британския гражданин, който умря в Украйна, и сме в контакт с местните власти", каза само той. 

Смята се, че това е осмият британец, загинал в бившата съветска република от началото на руската инвазия преди близо една година, отбелязва ДПА. В началото на миналия месец двама британци бяха убити, докато опитвали "хуманитарна евакуация" от град Соледар в източната Донецка област, който впоследствие бе превзет от руските въоръжени сили.