Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила подкрепен от Украйна заговор за атентат срещу виден олигарх националист, обявил се в подкрепа на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Руското вътрешно разузнаване се е намесило, за да осуети заговора, който според нея предвиждал под колата на Константин Малофеев да бъде закрепена дистанционно управлявана самоделна бомба.

Руският телевизионен канал "Звезда" сподели предоставено от ФСС видеозапис, на който мъж се приближава към паркиран автомобил и бързо поставя нещо отдолу. На друг запис се вижда как робот изважда предмет изпод колата. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тези кадри, информира БТА.

В свое изявление ФСС обвини украинските служби за сигурност, че са отговорни за опита за убийство, който според нея е бил организиран от базирания в Украйна руски крайнодесен активист Денис Капустин. Срещу Капустин са били повдигнати обвинения в свързани с тероризъм престъпления и незаконен трафик на експлозиви.

Капустин, който е известен и под името Денис Никитин, е бивш боец по смесени бойни изкуства. Той препрати запитване на Ройтерс за коментар към своите началници от Руския доброволчески корпус - групата, която пое отговорността за нахлуването миналата седмица на диверсанти от Украйна в руската Брянска област - акция, в която взе участие и Никитин.

Неговият командир засега не е коментирал обвиненията. До момента няма коментар и от страна на Украйна.

Константин Малофеев е поддръжник на руския президент Владимир Путин и притежава консервативен телевизионен канал, проповядващ националистически възгледи и подкрепящ войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Малофеев написа в "Телеграм", че е добре и никой не е пострадал при опита за покушение, който по думите му няма да го накара да промени своята "патриотическа позиция". "Не тая лична омраза дори срещу тези хора, които искат да ме убият. Но, както са казали мнозина от нашите светци, човек трябва да прощава на личните си врагове и да смаже враговете на татковината. Така че ще се борим срещу вас, докато победим. И нищо няма да ни спре", каза руският олигарх.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че мълчанието на западните страни във връзка с опита за покушение срещу Малофеев би означавало, че те подкрепят подобни престъпления, предаде ТАСС.