Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников обяви, че освен задържаните 11 души, заподозрени в пряко извършване и съучастие в нападението в Подмосковието на 22 март, има и други замесени, чийто брой ще продължи да расте, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

По последни данни загиналите при нападението в петък вечерта в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град Красногорск в Московска област са най-малко 139, припомнят Ройтерс и БТА.

Според директора на ФСС зад нападението по време на концерта на руската група "Пикник" стоят САЩ, Великобритания и Украйна, информира руската агенция ТАСС. Украйна пък отхвърли обвиненията на Русия в съучастие в нападението, за което отговорност пое още в нощта на петък срещу събота джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск.

След разширеното заседание на главната прокуратура на Русия Бортников заяви пред представители на медиите, че "за най-голямо съжаление заплахата от терориристични актове на територията на Русия остава". Той припомни, че ФСС преди е предотвратявала терористични актове на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на територията на руски области, граничещи с Украйна, както и на други места.

На журналистически въпрос следва ли да бъде призната украинската ССУ за "терористична организация" Бортников отговори: "Разбира се, че това трябва да се направи. Аз смятам, че има основание за това. Не само да се признае, но и да се предприемат съответстващите решения."

Началникът на ФСС добави, че ръководството на специалните служби на Украйна, в това число шефът на украинското ГРУ Кирил Буданов, представлява законна цел на Русия.

"Тези, които извършват престъпления срещу Русия и руските граждани, се явяват законна наша цел", каза Бортников. На неговата служба е известно, че "украинската страна е извършвала обучение на бойци на територията на Близкия изток", допълни той.

Путин изрази надежда нападателите да бъдат справедливо наказани 

Руският президент Владимир Путин коментира, че се надява прокуратурата да направи всичко възможно, за да гарантира, че хората, които нападнаха концертна зала край Москва в петък, ще бъдат наказани справедливо, предаде Ройтерс.

На заседание на съвета на главната прокуратура главният прокурор на Русия Игор Краснов определи нападението срещу "Крокус сити хол" като ново предизвикателство за цялата правоприлагаща система. На първо място става въпрос за защитата на обекти с масово пребиваване на хора, посочи Краснов. Той предложи да се актуализират предписанията за осигуряване на безопасността на такива места. "Предвид очевидното нарастване на нивото на терористичните заплахи в страната като цяло, е необходимо да се задължат органите на изпълнителната власт да актуализират паспортите си за сигурност чрез надзор. При оценката на уязвимостта е недопустимо формално да се констатира спазването на изискванията за снабдяване на такива обекти с охранителна техника и условията за лицензиране", каза руският главен прокурор.

Краснов също така призова стратегическите предприятия да бъдат снабдени със защита срещу дронове, съобщи ТАСС.

През последните месеци Украйна увеличи ударите с дронове срещу руски икономически обекти, включително петролни рафинерии, припомня Ройтерс.

На заседание на съвета на Главната прокуратура президентът на Русия заяви, че е необходимо да се засили работата на прокурорите за защита на правата на гражданите.

"През тази година органите на прокуратурата трябва да засилят работата си в редица ключови области", посочи държавният глава. Той уточни, че "на първо място става дума за защита на трудовите, социалните, жилищните и други права на гражданите".

Путин подчерта, че "всички въпроси, които определят качеството на живот, благосъстоянието на руските семейства и на всеки човек, трябва да бъдат приоритет".

В предавано по телевизията изказване руският президент също така отбеляза очакването си прокурорите да се борят по-ефективно срещу корупцията, предаде Ройтерс.

Руските медии съобщиха по-рано, че заместник-ръководителката на руската федерална митническа служба е бил задържана в московския й офис като част от разследване за корупция.

Много от ранените при атаката в Москва, включително деца, все още са в тежко състояние

Двадесет и двама от ранените при атаката срещу концертна зала в Русия все още са хоспитализирани и са в тежко състояние, като сред тях са две деца, заяви днес руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко, цитиран от Асошиейтед прес.