Кметът на Авдеевка Виталий Барабаш заяви днес пред Франс прес, че руските сили са успели за първи път да проникнат в украинския град, но са били отблъснати.

"Руски диверсионни и разузнавателни групи влязоха в южната част на Авдеевка, но бяха отблъснати", съобщи Барабаш, като отбеляза, че ситуацията е "трудна, но под контрол".

"Понастоящем вече не са тук, украинската армия ги отблъсна и си върна позициите", но "врагът продължава да напада", уточни кметът.

Виталий Барабаш потвърди, че това е първият случай, в който руските сили успяват да проникнат в град Авдеевка, който се намира в Донецка област. Той обаче не уточни нито кога точно са проникнали руските сили в Авдеевка, нито колко време са се задържали в града.

Руските сили се опитват от месеци да обкръжат Авдеевка, в която украинските войници са се окопали в укрепените си позиции, отбелязва АФП, като обръща внимание на факта, че индустриалният град е един от епицентровете на сраженията в Украйна.

През юли 2014 година Авдеевка премина за кратко в ръцете на проруските сепаратисти, но след това Украйна си върна града, припомня Франс прес. Градът се превърна в символ на украинската съпротива, въпреки че голяма част от него е унищожена, допълва БТА.

В Авдеевка все още живеят над хиляда души, въпреки че бомбардировките не спират, изтъква АФП, като се позовава на данни на кмета Барабаш.

Украинската армия съобщи за мощни руски атаки около град Бахмут

Украинските сили са подложени на обстрел и на мощни руски атаки в северната част на страната около разрушения град Бахмут, съобщи снощи военното ръководство на Украйна, цитирано от ДПА.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм.

Той заяви, че е координирал по-нататъшната отбрана с командирите на бригади на място. От няколко месеца украинските военни се отбраняват в Източна Украйна, като през последните седмици Русия съобщи за няколко малки териториални придобивки, припомня ДПА.

Бахмут и фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област са споменати и във вечерния доклад за обстановката на украинския генерален щаб.

В него се казва, че украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.