Руските сили подлагат днес на ожесточен артилерийски обстрел град Авдеевка в Източна Украйна и се опитват да обкръжат населеното място, заяви пред Франс прес Виталий Барабаш, ръководител на Авдеевската градска военна администрация.

"От 08:00 ч. сутринта руснаците извършват масиран артилерийски обстрел, без прекъсване до настоящия момент (. . .) Врагът се опитва да обкръжи града", се казва в изявление на Барабаш от ранния следобед.

"От повече от година съществува риск градът да бъде окупиран, но днес ситуацията бързо се влоши", изтъкна украинският представител.

Според Барабаш в Авдеевка понастоящем живеят около 1600 души. Допреди нахлуването на руските сили населението на града беше 30 хиляди, отбелязва Франс прес.

Авдеевка се намира на 13 км от Донецк, припомня БТА.

Украйна разследва 260 случая на злоупотреба при набирането на войници

Украинските власти разследват 260 криминални случая, включващи предполагаеми нарушения в центровете за набиране на войници, предаде днес Украинското държавно бюро за разследване, цитирано от Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски уволни през август ръководителите на регионалните центрове за набиране на войници след множество сведения за нарушаване на закона, както и за корупция. Бюрото за разследване каза, че в съда са внесени 21 обвинителни акта срещу 35 души, като още 58 души са заподозрени.

Службата съобщи още, че е документирала случаи на подкупи в размер на около 110 000 долара и че съдът е иззел имущество на стойност около 88 000 долара. "Въпреки че мнозинството от служителите си върши задълженията, в много региони има случаи на злоупотреба със служебно положение или на превишаване на правомощията", каза тя в изявление.

Киев се стреми да подобри процеса по набиране на военни, докато продължава контраофанзивата си, за да изтласка руските сили от завзетите от тях територии на изток и на юг. Зеленски и правителството му са решени да покажат, че Украйна се бори с корупцията, стремейки се страната да получи пълноправно членство в Европейския съюз. "Украинското държавно бюро за разследване отправя предупреждение към официалните лица, които имат намерения да използват служебното си положение за своя изгода във време на война: със сигурност ще бъдете разобличени и разследвани", предупреждава ведомството. 

Според украинския Център за национална съпротива Москва и Минск подготвят саботаж в Беларус, за който ще обвинят Киев

Според украинския Център за национална съпротива (ЦНС) руски и беларуски разузнавателни служби планират операция под фалшив флаг за саботаж на критична инфраструктура в Беларус, за която да обвинят Украйна, предаде Укринформ.

Операцията е подготвяна от руската Федерална служба за разследване и Комитета за държавна сигурност на Република Беларус, твърди ЦНС.

В момента като цел на "терористичната атака" се разглежда петролно хранилище край село Прилуки в Брестска област, което се намира само на 2 км от беларуско-полската граница.

Според ЦНС провокацията може да бъде извършена с дрон камикадзе. ЦНС има данни, че през август наемници от руската паравоенна групировка "Вагнер" са били на разузнавателна мисия в района, за да набележат потенциални обекти за атака.

По-рано Укринформ съобщи, че срокът на съвместните руско-беларуски военни учения, които се провеждат в Беларус, ще бъде удължен до 15 ноември.