Руският пратеник в преговорите между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти заяви днес, че те са се споразумели за условията за размяна на пленници, предаде Асошиейтед прес.

Борис Гризлов, който представлява Русия в Контактната група за конфликта в Източна Украйна, съобщи, че след конферентен разговор днес страните са се разбрали да извършат размяната преди края на годината.

Новината бе потвърдена и от ОССЕ. Представителят на Украйна в Контактната група уточни, че списъкът на затворниците тепърва ще се финализира.

Украинският президент Володимир Зеленски, който на 9 декември се срещна в Париж с лидерите на Русия, Франция и Германия, изтъкна възможната размяна като ключово достижение на разговорите във френската столица.

Той заяви, че очаква всичките 72-ма украински пленници, задържани от сепаратистите, да се приберат у дома преди края на годината.

Русия ще продължи и занапред да реализира големи проекти като Кримския мост, заяви президентът Владимир Путин на церемония по пускането на железопътното движение по моста, цитиран от ТАСС.

Президентът откри тържествено внушителния железопътен мост до Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., посочва Асошиейтед прес.

Путин пристигна с първия влак от град Керч на Кримския полуостров до континенталния град Таман и така на практика откри движението по 19-километровия мост - най-дългия мост в Европа.

Проектът на стойност 3,6 милиарда долара има за цел да укрепи връзките между Русия и Крим, като засили товарния транспорт и увеличи потока от туристи.