Руска активистка, противопоставяща се на войната в Украйна, бе осъдена днес на шест години затвор за публикации в социалната мрежа "ВКонтакте", в които критикува бомбардировките на украински градове и смъртта на цивилни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесет и пет годишната Олга Смирнова бе призната за виновна от съд в Санкт Петербург за това, че е "публикувала неверни информации" за руските въоръжени сили.

Според неправителствената организация "ОВД-Инфо" Смирнова е била арестувана през май миналата година по време на акция на силите за сигурност срещу движението "Мирно съпротивление", към което се е била присъединила Смирнова.

Това движение организира протестни акции в Санкт Петербург, припомня Франс прес. Профилите му в социалните мрежи бяха блокирани от руските власти през март миналата година, няколко седмици след нахлуването на руските сили в Украйна.

Обвинението срещу Олга Смирнова, която по професия е архитект, е било базирано на седем публикации във "ВКонтакте", в които тя обвинява руската армия, че превръща украинските градове в руини и в които критикува смъртта на цивилни при бомбардировките и сраженията в Украйна.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, хиляди руснаци бяха осъдени заради това, че са изразили несъгласие с атаката срещу Украйна, отбелязва Франс прес.

Според "ОВД-Инфо" от февруари миналата година са арестувани близо 20 хиляди души. Според основната руска правозащитна организация "Мемориал" броят на политическите затворници в Русия понастоящем е 588.