Русия заяви днес, че нейни войници участват в тактически учения в Беларус, предаде Ройтерс. Тази информация бе оповестена на фона на опасенията, че Москва оказва натиск върху Минск да се ангажира в по-голяма степен с конфликта в Украйна.

Беларус беше казал, че няма да участва във войната в съседна Украйна, но през октомври президентът Александър Лукашенко разпореди разполагането на 9000 руски военни близо до украинската граница. Той мотивира решението си със заплаха от страна на Киев и Запада.

"Войници от Западния военен окръг. . .продължават с интензивните си бойни учения на обекти на въоръжените сили на Република Беларус", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

"Войници стрелят с различни видове малки оръжия, а също така и с оръдия; те развиват уменията си за управление на бойни машини, карат курсове за справяне с психологически препятствия, изучават тактическа медицина и други дисциплини", съобщи още министерството и показа тактически учения в Беларус не под руски флаг, а под флага на т. нар. "ДНР", територията на частта на Донецка област на Украйна, окупирана от Русия.

От военното ведомство на Беларус съобщиха, че става въпрос за разработване на съвместни действия: "Русия и Беларус са готови да защитят границите си срещу всяка опасност. Ученията са важна и значима част от нашето братско сътрудничество."

Русия и Беларус официално са част от т.нар. "съюзна държава" и са в тесен икономически и военен съюз. На 24 февруари Москва използва беларуска територия като плацдарм за нахлуването си в Украйна, отбелязва Ройтерс.

В позиция, разпространена вчера във "Фейсбук", украинският генерален щаб заяви, че "на полигоните на Република Беларус се обучават вражески единици" и предупреди, че е възможно да има нови атаки от територията на Беларус.

Миналата седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският му колега Виктор Хренин обсъдиха военното сътрудничество между двете държави.