Руски военни полицейски части пристигнаха на мястото на сбора с турски военнослужещи в западно предградие на град Саракиб за съвместно патрулиране на участък от магистралата М4 в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС.

Патрулирането бе договорено от лидерите на Русия и Турция на 5 март в Москва. В първото съвместно патрулиране днес от руската страната ще участва взвод от военната полиция, който разполага с бронетехника. Организацията на патрулирането ще се ръководи от съвместен руско-турски координационен център, уточни руската агенция, цитирана от БТА.

Патрулът трябва да поеме по магистрала М4 от населения пункта Трумба, на два километра западно от Саракиб.

Съвместното патрулиране не само трябва да гарантира сигурността на придвижването на мирни граждани по важната за Сирия магистрала М4 (Латакия - Алепо), но и да не допуска възобновяване на въоръжения конфликт в региона.

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Тайип Ердоган - съгласуваха на 5 март в Москва въвеждането на режим за прекратяване на огъня и редица други мерки за урегулирането на ситуацията в Идлиб. Постигнатите от тях споразумения предвиждат бойните действия в този район да бъдат прекратени по цялата линия на съприкосновение от встъпването в сила на примирието на 6 март. Москва и Анкара потвърдиха, че са за запазването на суверенитета на Сирия и се споразумяха да продължат борбата срещу тероризма.