Руските сили са нанесли удари по Харковска област, съобщават Ройтерс и украинската агенция УНИАН.

Информацията е била публикувана от ръководителя на държавната администрация в Харковска област Олег Синегубов. "Окупаторите нанасят удари. На вниманието на жителите на град Харков и областта, идете в убежищата", съобщил е той в Телеграм.

По предварителни данни ударите са били нанесени с ракетен комплекс С-300, съобщи началникът на харковския гарнизон Сергей Мелник. Информацията за разрушения и жертви се изяснява, добави той в Телеграм, като призова гражданите да не напускат убежищата до обявяването на отбой.

По-късно кметът на града Игор Терехов съобщи, че градът отново е подложен на обстрел, по предварителни данни са поразени нежилищни помещения и е избухнал пожар. Няма данни за пострадали.

Днес на цялата територия на Украйна беше обявена въздушна тревога. Обявена е ракетна заплаха на цялата територия на страната.

Снощи на обстрел с касетъчни боеприпаси беше подложена Константиновка. Ранени бяха трима местни жители, включително 13-годишно момче.

Високопоставен украински служител съобщи вчера за тежки сражения в североизточната част на страната, като силите на Киев са удържали позициите си и са постигнали успехи в някои райони. Руските военни от своя страна заявиха, че са спрели украинските сили в североизточната част на страната. Те добавиха, че са свалили три украински дрона, които са се опитали да нанесат удар по Москва, като са повредили висока сграда, в която според сведенията се помещават правителствени служби.

Украинският президент Володимир Зеленски определи вчерашния ден "добър ден, силен ден" на фронта, особено край Бахмут, където украинските сили твърдят, че си връщат позиции, загубени при превземането на града от руските сили през май. Украйна не е поела пряка отговорност за атаките с дронове, при които беше ранен едни човек, но Зеленски заяви, че войната "постепенно се завръща на територията на Русия - в нейните символични центрове".

Същевременно началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак съобщи, че Украйна ще започне тази седмица консултации със САЩ за предоставяне на гаранции за сигурността на Киев до приключване на процеса на присъединяване към НАТО.

Ермак добави, че официални лица от редица държави се готвят да се срещнат в Саудитска Арабия, за да обсъдят мирния план на Зеленски за Украйна, основан на напускането на всички руски войски. Той не посочи кога ще се проведе следващата среща, но заяви, че планът ще бъде обсъден на три етапа, които ще доведат до среща на държавните и правителствените ръководители.

За срещата беше съобщено първо във в. "Уолстрийт джърнъл". Според изданието тя ще се проведе в Джеда на 5-6 август.