Трима руски учени, работили в областта на технологиите за хиперзвукови ракети, са изправени пред "много сериозни обвинения" в държавна измяна, обяви Кремъл във връзка със случай, предизвикал голяма тревога в руските научни среди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кремъл се е запознал с обръщението на учени от Сибирския отдел на Руската академия на науките (РАН), след като техни колеги бяха обвинени в държавна измяна, но не може да коментира, докато тече разследването, каза пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не смятам, че Кремъл може да излезе с някакво становище. Наистина видяхме това обръщение, но руските спецслужби работят и изпълняват своите функции. Това е много сериозно обвинение. Разбира се, че човек може да бъде признат за виновен само с решение на съда. Докато текат следствените действия, нямаме право да излизаме с никакво становище", каза говорителят, отговаряйки на въпроси на журналисти по темата.

Случаят е свързан с главния научен сътрудник на Института за теоретична и приложна механика на Сибирския отдел на РАН Валерий Звегинцев, посочва ТАСС. Както съобщи по-рано съд в Новосибирск, ученият се намира под домашен арест. По информация на източник на ТАСС от Сибирския отдел на РАН Звегинцев е бил задържан преди около три седмици. Повод за подозренията, че е извършил държавна измяна, стана негова статия в иранско списание, посветена на газовата динамика. По думите на учения преди публикацията си статията е преминала две експертизи за възможна секретност.

На сайта на института, където е работил Звегинцев, вчера беше публикувано отворено писмо, в което се съобщава, че ученият е заподозрян в държавна измяна заедно с двама негови колеги - Анатолий Маслов и Александър Шиплюк. Те са били задържани миналото лято и изпратени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. В откритото си писмо служителите на института се обръщат към руските държавни органи, представителите на научните среди и организации, свързани с промишлеността, с апел да защитят руската наука в областта на аеродинамиката.

В писмото се посочва, че служителите на института не знаят как да "продължат да работят", тъй като "всяка статия или доклад може да стане причина да ги обвинят в държавна измяна".