Руски пилот на изтребител Су-27 се е опитал да свали разузнавателен самолет на британските Кралски военновъздушни сили. Той е изстрелял две ракети, след като първата е пропуснала целта, съобщи Би Би Си.

Според властите в Москва инцидентът, който е станал през септември 2022 г., е причинен от "техническа неизправност". Британското министерство на отбраната пък е приело руското обяснение. 

Сега обаче трима високопоставени военни източници разказаха пред Би Би Си, че руските комуникации, прихванати от самолета RC-135 Rivet Joint на британските ВСС, дават много различна информация от официалната версия.

Британската машина - с екипаж до 30 души - е изпълнявала разузнавателна мисия над Черно море в международното въздушно пространство на 29 септември миналата година, когато се е натъкнала на два руски изтребителя Су-27.

Прихванатите комуникации показват, че първият пилот на руския изтребител е смятал, че е получил разрешение да вземе на прицел британския самолет, следвайки двусмислена команда от земята. Вторият пилот обаче е бил на различно мнение. От записа се чува как той ругае колегата си, когато е изстреляна първата ракета.

От британското Министерство на отбраната не коментират новите разкрития. Говорител заяви лаконично пред Би Би Си: "Нашето намерение винаги е било да защитим безопасността на нашите операции, да избегнем ненужната ескалация и да информираме обществеността и международната общност."