Лидерът на крайнолявата руска опозиционна партия "Ляв фронт" Сергей Удалцов започна гладна стачка, след като бе осъден на 30 дни административен арест за изгаряне на портрети на руски лидери по време на протест срещу повишаването на пенсионната възраст, съобщи съпругата му Анастасия, цитирана от Франс прес и БТА.

Удалцов е бил задържан във вторник и осъден на 30 дни административен арест заради участието му в протест на 28 юли, когато десетки хиляди руснаци демонстрираха в цяла Русия по призив на Комунистическата партия срещу план за повишаване на пенсионната възраст.

"Той смята, че е обект на съдебен произвол и започна гладна стачка в знак на протест срещу реформата на пенсионната система и повишаването на пенсионната възраст, които са в разрез с интересите на народа. Той е убеден, че това задържане цели да му попречи да организира нови протестни прояви срещу реформата на пенсионната система, по-специално шествие и демонстрация, планирани за 2 септември", написа Анастасия Удалцова във Фейсбук.

През август 2017 г. Сергей Удалцов бе освободен след изтърпяване на присъда от 4,5 години затвор за организиране на "масови размирици" по време на демонстрациите от 6 юли 2012 г. преди встъпването в длъжност на Владимир Путин за трети президентски мандат.

Партията на Удалцов "Ляв фронт" трудно се изявява като част от опозицията през последните години. Тя например подкрепи анексирането на Крим от Русия, отбелязва АФП.

На 19 юли руският парламент прие на първо четене внесен от правителството законопроект за реформа на пенсионната система, в който се предвижда повишаване на пенсионната възраст на 65 години за мъжете и 63 години за жените в течение на дълъг преходен период. Срокът за внасяне на поправки в текста бе удължен от 18 август на 24 септември, отбелязва ТАСС.