Руският риболовен кораб "Онега" с 19 души на борда потъна в Баренцово море, съобщават световните медии. По предварителни данни 17 души са загинали, спасени са само двама.

Спасителите са открили тялото на един починал моряк. В момента се установява самоличността му. По предварителна информация повечето са руснаци, но има и граждани на Украйна, Беларус и Сиера Леоне.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че най-вероятна причина за потъването на траулера край архипелага Нова земя е било силно обледяване на корпуса.

В издирването на останалите участват пет кораба. Военен самолет беше изпратен в района, за да помогне в сасителната операция, предаде ТАСС като се позова на руското министерство на отбраната.

Спасителните кораби провеждат издирването при температури от около минус 20 градуса и четириметрови вълни, съобщи министерството на извънредните ситуации.

Собственик на "Онега" е риболовният колхоз "Калинин" в Архангелска област. Корабът е бил пуснат на вода през 1979 г.

Какви са версиите за инцидента

Руският Следствен комитет, който разследва тежки престъпления, каза, че се опитва да установи дали потъването е свързано с нарушенията на правилата за безопасност при мореплаване и разглежда различни хипотези.

Според руската федерална агенция по риболова "Росриболовство", предварителният анализ на ситуацията показва, че причина за потъването може да е съчетание на неблагоприятни метеорологични условя и неспазване на техниката за безопасност при работа през есенно-зимния период, предаде ТАСС.

Не се изключва и навлизане на вода през амортисьор, което е довело до внезапна загуба на устойчивост на плавателния съд.

По данни на "Росрибиловство" капитанът на кораба "Войково", който е бил в непосредствена близост до "Онега", е получил сигнал за бедствие в 4.08 ч. сутринта московско време. В 4.12 ч. "Онега" изчезва от навигационните системи.

"Войково" веднага потегля към мястото на инцидента и открива двама моряци, които са качени на борда му. Те не са били замръзнали, но са се намирали в шоково състояние, съобщи ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на моряците, за които се смята, че са загинали.