Посещението на руския президент Владимир Путин в Турция се отлага, съобщиха турският вестник "Хюриет" и руската информационна агенция РИА Новости, която се позова на дипломатически източник в Анкара.

Според турското издание визитата на държавния глава на Русия е насрочена за по-късна дата заради натоварения график на лидерите във връзка с изборите в двете страни. РИА Новости пък съобщи, че Путин ще пристигне в Анкара в края на април или началото на май.

Поради подготовката за изборите в двете страни през март - в Турция ще се проведат местни избори, а в Русия - президентски, бе решено посещението на Владимир Путин да бъде отложено за края на април - началото на май, каза дипломатически източник в Анкара пред РИА Новости.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче посочи днес, че подготовката за среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган продължава и съответните условия ще бъдат договорени, информира ТАСС.

Не, не мога да потвърдя, че посещението е било отложено. Не са обявявани никакви срокове, добави Песков.

За визитата на руския президент в Турция съобщи преди дни и съветникът по външната политика в Кремъл Юрий Ушаков. По думите му основна тема на разговорите между двамата лидери ще е войната в Украйна. 

Предишната среща между двамата президент беше през септември м. г. в Сочи. На фокус отново бе Украйна. Тогава Путин заяви, че споразумение за украинското зърно няма да има, докато Западът не изпълни исканията на Москва. За да бъде съживена сделката, Реджеп Ердоган призова Киев да смекчи позицията си спрямо Русия. Енергетиката - също беше обсъдена от двамата президенти. Путин обяви, че в Турция се изгражда газов хъб.