Руски дронове поразиха рано тази сутрин многоетажни жилищни сгради и частни домове в Харков, втория по големина град в Украйна. Най-малко четирима души загинаха, включително спасители, поразени при повторно нападение на мястото на една от атаките, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Областният управител Олег Синегубов заяви в социалната мрежа "Телеграм", че жертвите са четири, а ранените десет, единият от които е в тежко състояние.  По думите му градът е бил подложен на общо четири атаки, и добави, че са пострадали най-горните етажи на жилищен блок.

Кметът Игор Терехов написа също в "Телеграм", че четирима души са загинали на мястото на едно от нападенията, а най-малко трима от тях са били служители на аварийно-спасителните служби, които били убити, след като пристигнали на мястото на удара, след който обаче последвал нов.

По думите на Терехов е имало общо пет удара с дронове. При един от тях е причинен пожар, част от сграда е рухнала, а най-малко три превозни средства са тежко пострадали.

Синегубов заяви, че сред ранените е медицинска сестра, озовала се на мястото на по-късен, вторичен взрив.

Снимки и кадри в интернет показват противопожарни екипи, които се опитват да достигнат с пожарникарски стълби разрушените жилища по най-горните етажи на високи жилищни блокове.

Терехов каза пред украинската телевизия, че са установени признаци на живот у човек, затрупан под развалините.

Според украинската телевизия при един от ударите са пострадали тежко жилищата на три от етажите на 14-етажна сграда. Медията допълва, че работата на спешните екипи е била забавена поне с час заради опасения от възможни нови удари.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Русия отрича да е нападала преднамерено мирно население в хода на продължаващата вече 25 месеца война, в която тя насочи основното си внимание към превземането на източните и южните части на Украйна.

Харков е честа мишена на руски нападения с ракети и дронове, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица руските сили пуснаха авиобомба над града, при което загина човек. При ракетна атака по-рано този месец срещу промишлен район бяха убити петима души.

Терехов заяви, че в някои части на града са възможни прекъсвания на електричеството. Русия през последните седмици засили атаките си срещу енергийната и друга инфраструктура.

Руският канал "Рыбарь" съобщава, че руските въоръжени сили продължават да нанасят удари по идентифицирани цели във фронтовата зона на Харковска област и на територията на ДНР, докато въоръжените сили на Украйна са намалили интензивността на обстрела по руската гранична зона.

В посока Северски позиционните битки се водят на подстъпите към сметището на кариера, източно от Белогоровка, както и в района на филтрационна станция. Украинската армия изгражда група войски в близкия тил, вероятно в случай на пробив в отбраната.

В посока Бахмут руските войски настъпват към Часов Яр от източната страна, нанасяйки масивни огневи щети на позициите на украинските въоръжени сили в микрорайон Канал. Има и битки в района на горската зона Ступки-Голубовски.

В посока Авдеевски сблъсъци са отбелязани на линията Семеновка-Бердичи, където ракетната артилерия оказва подкрепа на руските въоръжени сили. Западно от Тоненкое атакуват в посока Умански.

В посока Запорожие украинската армия изгражда втора линия на отбрана в района на Орехов. Руските войски от своя страна активно и  използват Ланцети, включително срещу украински танкове.

В посока Херсон украинските морски пехотинци държат позиции в Кринки. Групата се снабдява по въздуха благодарение на оборудване, хвърлено от дронове. В същото време украинските въоръжени сили разположиха над 60 ударни дрона на линията на съприкосновение, съобщава още "Рыбарь".