Руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния и са вдигнали във въздуха изтребители на румънските Военновъздушни сили и германски самолети "Юрофайтър Тайфун", предадоха ДПА и Аджерпрес.

ДПА е научила, че германските екипи са идентифицирали руските летателни апарати, включително чрез визуален контакт, но не са имали заповед от НАТО да ги свалят.

До 70 руски дрона от типа "Шахед" 136 са регистрирани по време на вълната от атаки по цели в Украйна. Един от дроновете изглежда се е взривил над румънското въздушно пространство, посочва ДПА.

Според украинските Военновъздушни сили през изминалата нощ са били свалени 41 от 42 руски дрона, като повечето са били насочени към региона на Одеса.

Румънската новинарска агенция Аджерпрес съобщава, че Министерството на националната отбрана е сигнализирало за възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство. В близост до село Гринду, окръг Тулча (Югоизточна Румъния), са открити елементи, които най-вероятно произлизат от руски дрон, съобщава Аджерпрес.

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана радарната система за наблюдение на румънската армия е засякла възможно неразрешено навлизане в националното въздушно пространство със сигнал, засечен на ниска височина по траектория към зоната на Гринду, окръг Тулча. Това е станало в нощта на сряда срещу четвъртък, когато Русия е изстреляла множество дронове срещу пристанищна инфраструктура на река Дунав в Украйна в близост до границата с Румъния.

Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети "Юрофайтър Тайфун" (Eurofighter Typhoon) на германските ВВС от 57-ма база "Михаил Когълничану" са били вдигнати във въздуха, за да изпълнят мисия по наблюдение на националното въздушно пространство, съобщава Аджерпрес.

Смесени екипи на министерството на националната отбрана и на министерството на вътрешните работи са били изпратени в зоната на Гринду през нощта, а тази сутрин са открили кратер с дълбочина 1,5 метра. Според информацията на министерството на националната отбрана кратерът е резултат от неконтролирано падане на дрон, използван при атаката срещу украинската пристанищна инфраструктура. Мястото, което са намира на около 4 км от село Гринду, е обезопасено и са взети проби за по-нататъшно разследване, информира ведомството.

Министерството на националната отбрана остава в постоянен контакт със съюзническите структури, които са информирани в реално време за ситуацията.

Министерството на националната отбрана на Румъния твърдо осъжда атаките на Руската федерация срещу цели и елементи на гражданската инфраструктура на украинските пристанища на река Дунав. Тези атаки са неоправдани и представляват грубо нарушение на правилата на международното хуманитарно право, се посочва още в прессъобщението, цитирано от Аджерпрес.

От началото на септември за пети път на румънска територия биват открити останки от дрон, напомня още министерството на националната отбрана.

Посланикът на Русия в Букурещ Валерий Кузмин бе повикан днес в румънското Министерство на външните работи, след като руски дрон падна тази нощ в близост до румънско село, предаде агенция Аджерпрес.

Държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота е предал на посланика решителния протест на румънските власти във връзка с новия инцидент, предизвикан от неконтролирано падане на дрон, използван при атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав.

Румънският официален представител е поискал решително от руската страна незабавно да спре атаките срещу украинската пристанищна инфраструктура, които застрашават националната сигурност на Румъния и сигурността на транспорта на зърно от Украйна през дунавските и черноморските пристанища.

Румънският държавен секретар е осъдил твърдо действията на руската страна за ескалация на ситуацията на сигурност в региона. Атаките на Руската федерация срещу украинската гражданска инфраструктура представляват военни престъпления.