Консулът от Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург Олександър Сосонюк се е интересувал от бази данни на руски граждани и от сведения за наказателни дела. Видеозапис от ареста му и оперативните действия на Федералната служба за сигурност (ФСС) бе разпространен днес от нейния пресофис, предаде ТАСС.

"Той идваше на базара, където работя като продавач на телефони и таблети. Мъжът търсеше бази данни на граждани на Руската федерация. Интересуваха го адресни регистрации, регистрационни номера на автомобили, базата на ФСС и базата с наказателни дела", е казал при разпит един свидетел. По думите му това е ставало от 17 до 19 март.

Според видеото Сосонюк е бил задържан в кафене, когато е получавал електронно устройство. "Вие сте задържан за противоправни действия, които се наричат шпионаж, за събиране на данни от закрит характер", казва пред дипломата агент от ФСС.

По-рано днес от пресофиса на руската служба за сигурност съобщиха, че украинският консул е бил задържан на 16 април в Санкт Петербург на местопрестъплението, докато е получавал информация от закрит характер - бази данни на правохранителните органи и на ФСС.

След това от руското външно министерство обявиха, че на Олександър Сосонюк е наредено да напусне територията на Русия до 72 часа.