Полша извика руския шарже д'афер и поиска обяснение за нарушаването на въздушното пространство на Полша от ракета, като настоя също за незабавно прекратяване на подобни действия, съобщи в изявление снощи полското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

По данни на генералния щаб на полските въоръжени сили руска ракета е навлязла във въздушното пространство на натовската страна вчера сутринта. Украинските власти съобщиха за масирани атаки срещу различни градове в Украйна през предходната нощ.

"В 7:12 ч. местно време откъм границата с Украйна бе установено нарушение на полското въздушно пространство от обект, който напусна територията на Полша след по-малко от три минути", съобщи Генералният щаб в социалната мрежа "Екс".

"Идентифицираме го като руска управляема ракета. През цялото време траекторията на ракетата беше следена от радарни системи, както полски, така и съюзнически. Системите за противовъздушна отбрана бяха в готовност", допълниха от Генералния щаб.

"Поради маневрите, които (ракетата) е извършила, и напускането на полското въздушно пространство, аз, като оперативен командир, не съм взел никакво решение относно този обект", заяви вчера генерал Мачей Клиш, оперативен командир на полските въоръжени сили. Той добави, че не може да потвърди, че това е резултат от противоракетната отбрана на Украйна.

Информационна агенция РИА Новости цитира руския шарже д'афер във Варшава Андрей Ордаш, според когото Полша не е предоставила доказателства за нарушаване на границата.

"Беше ми връчена нота, в която се съдържаше необосновано твърдение, че сутринта на 29 декември въздушен обект, определен от полските специалисти като руска управляема ракета, бил нарушил полското въздушно пространство. Не бяха представени никакви доказателства. Искането ми за документално доказателство за това, което се съдържаше в нотата беше отхвърлено", е казал Ордаш според РИА.

По-рано вчера сутринта два полски и два американски изтребителя Ф-16, както и съюзнически самолет цистерна, са били вдигнати по тревога от бази в Полша заради активност на руски самолет за дълги разстояние, написа в "Екс" Оперативното командване на полските въоръжени сили.

Началникът на генералния щаб на полските въоръжени сили Веслав Кукула информира медиите за обекта, навлязъл в полското въздушно пространство, 29 декември 2023 година

Снимка: AP/БТА

Полша ще реагира своевременно, ако подобен инцидент се повтори, заяви заместник външният министър Владислав Бартошевски, цитиран от агенция ПАП.

Казах ясно на руския шарже д'афер, че повторни подобни опити ще се сблъскат с по-остра реакция от страна на Полша, защото това е проверка за нашата ефективност и нашия подход към отбраната", отбеляза той и допълни: "Ако (ракетата) бе навлязла малко по-дълбоко на полската територия, тя щеше да бъде свалена".

Президентът Анджей Дуда проведе телефонен разговор за инцидента с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи ръководителят на президентската канцелария Марчин Масталерек.

"От самото начало сме в постоянен контакт с нашите съюзници", добави той.

По-късно полските власти обявиха, че подновяват издирването на части от "въздушния обект".

"Информираме, че на 30 декември... ще бъде извършено сухопътно издирване в Любелско воеводство за възможни елементи от обекта, който наруши полското въздушно пространство вчера", се казва в съобщение на оперативното командване на полската армия в социалната платформа "Екс", цитирано от Ройтерс.

"Целта на издирването е окончателно да бъде потвърдено, че на полска територия не са останали никакви части от обекта", се пояснява в изявлението.

В издирвателната операция в Югоизточна Полша ще участват около 480 военни от Силите за териториална отбрана, каза още полското оперативно командване.