Единадесет души бяха арестувани във връзка с извършеното вчера нападение в концертна зала в предградие на Москва, при което загинаха 115 души, предаде Франс прес.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) информира президента Владимир Путин, че са "задържани 11 души, в това число четирима терористи, взели непосредствено участие в атентата", се казва в прессъобщение на Кремъл.

Тези четирима души, заподозрени, че са извършителите на атаката, са били арестувани в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област, уточни по-късно Следственият комитет. ФСС твърди, че те са имали контакти "с украинската страна".

Руските власти не представиха никакви доказателства за тези предполагаеми връзки, а Украйна отрече още вчера да е замесена по какъвто и да било начин, пише БТА.

Снимки: АР/БТА

Москва не е коментирала твърдението на групировката "Ислямска държава", че стои зад атентата, а президентът Владимир Путин не се е появявал на публични места след нападението, което е най-смъртоносното в Русия от средата на 2000 г. насам.

Снимка: АР/БТА

Според първоначалните резултати от разследването причините за смъртта на хората в концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск, граничещ на северозапад със столицата Москва, са "огнестрелни рани" и задушаване от дима, заявиха от Следствения комитет. Нападателите са използвали автоматични оръжия и са подпалили сградата със запалителна течност, допълват следователите.

Снимка: АР/БТА

 Нападението в "Крокус сити хол" в числа

По обед руски медии и световни агенции обобщиха в числа данните за нападението в "Крокус сити хол" в Подмосковието, извършено снощи по време на концерт на руската група "Пикник":

  • 115 са убитите според руския Следствен комитет. 145 са ранените според Министерството на здравеопазването. 4 деца са сред жертвите.
  • В болници са 121 ранени. От тях 60 са в тежко състояние. Сред ранените има 3 деца.
  • Задържаните за нападението са 11, съобщава Федералната служба за сигурност. От тях 4 са пряко замесени.
  • Десетки са били спасителните екипи пратени на мястото на трагедията. Над 600 донори са откликнали още в първия час след призива на здравните власти да дадат кръв за пострадалите в нападението.

Снимки: АР/БТА

  • В евакуацията на хората в "Крокус сити хол" участваха екипите за спешно действие и пожарникари, а комплексът, в който се намира концертната зала, се претърсваше от руските Сили за бързо реагиране, от Мобилния отряд със специално предназначение и от руската национална гвардия Росгвардия.
  • Около една трета от сградата на комплекса е била обхваната от пожар при нападението. Около 13 000 квадратни метра площ е била засегнатата от пламъците. 160 тона вода са били използвани от хеликоптерите, участващи в гасенето на пожара. Покривът на комплекса е почти изцяло рухнал. Към 00:55 ч. московско време пожарът е локализиран, но към 06:00 ч. московско време в сградата все още е имало огнища на пламъци, посочва ТАСС.
  • "Крокус сити хол" е концертна зала в град Красногорск, в Подмосковието, разположена в бизнес центъра "Крокус" при станцията на московското метро "Мякинино". Сградата е собственост на "Крокус груп" на бизнесмена Араз Агаларов. Комплексът има 7 етажа с обща площ от 38 000 квадратни места. Залата "Крокус сити хол" е с 6200 места, припомня Асошиейтед прес. В комплекса има зали с общо над 9500 места, допълва ТАСС. Той е открит на 25 октомври 2009 г., посочва руската новинарска агенция=

Снимка: АР/БТА

  • Реакцията на властите на нападението в Москва и Русия включваше засилени мерки за сигурност на четирите московски летища, отцепване на Червения площад, засилване на мерките за сигурност по гарите в Москва, отмяна на масови мероприятия в Москва и Московска област. Засилване на мерките за сигурност и в други субекти на Русия, като Дагестан, Северна Осетия, Татарстан и др.