Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготовката на терористичен акт в административна сграда в Карелия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Беларуски гражданин, който е подготвял терористичен акт по указание на украинските специални служби, е неутрализиран при опит за задържането му, според съобщение на центъра за връзки с обществеността на Федералната служба.

"ФСС на територията на Република Карелия предотврати подготовката на терористичен акт, планиран от специалните служби на Украйна с участието на вербуван гражданин на Република Беларус, роден през 1974 г., който е бил член на забраненото в Беларус националистическо формирование "Полк "Кастус Калиновски" и е бил в списъка на обявените за междудържавно издирване", съобщи центърът.

"Действайки по инструкциите на своите ръководители", той е взел оръжия и самоделно взривно устройство "от предварително подготвен за него тайник, с цел да взриви една от административните сгради на град Олонец".

При задържането си извършителят е влязъл в престрелка със служителите на специалните служби и бил неутрализиран, добавя ФСС.

ФСС съобщава, че взривното устройство е било с пластичен експлозив, произведен във Великобритания и е имало детонатор, произведен в САЩ, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на руската агенция РИА.

Според руски медии беларуският гражданин е Николай Алексеев, 49-годишен активист, участвал в протести на беларуската опозиция през 2020 г.