Руският президент Владимир Путин ще направи важно съобщение през новата седмица според руските държавни медии, цитирани от ДПА.

"Очакваме важни изявления", каза днес Павел Зарубин, водещ на предаването "Москва. Кремъл. Путин", което се излъчва по държавната телевизия.

Според предаването Путин ще председателства годишното разширено заседание на колегията на министерството на отбраната. Засега точната датата на събитието не е известна.

Същевременно Путин е очакван утре и в Минск за разговори с беларуския президент Александър Лукашенко, пише БТА.

На правителствено заседание миналата седмица руският лидер поиска плановете за превъоръжаването на руските въоръжени сили да бъдат коригирани.

Смята се за възможно той да продължи да настоява за преминаване на икономиката на военна нога с оглед на това, че войските му продължават да имат проблеми със снабдяването в хода на войната.

Поради продължаващите трудности във войната, през последните седмици Путин като цяло избягваше темата и отмени обичайната си голяма пресконференция преди Коледа.

В петък руският президент посети обединения щаб на родовете войски, участващи в така наречената специална военна операция, където под негово председателство се състоя заседание. Според американския Институт за изучаване на войната (Institute for the Study of War) Кремъл вероятно е придал публичност на това заседание, за да покаже, че Путин е изцяло ангажиран с планирането и провеждането на войната в Украйна след неотдавнашните критики към ролята му в оглавяването на военното усилие, отправени включително и от личности от подкрепящия войната ултранационалистически лагер. Виден военен блогър дори се усъмни дали "Путин не е показал най-накрая публично интерес към специалната военна операция" именно след настояванията от тези критични среди да го направи.

Киев съобщи, че е унищожил руски складове за боеприпаси и позиции на системи за противовъздушна отбрана

Украинските военновъздушни сили унищожиха най-малко два руски склада за боеприпаси и позиции на системи за противовъздушна отбрана при боеве в източната част на Украйна, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от ДПА.

При операцията ВВС са извършили няколко мисии, но щабът не поясни къде точно се намират местата, за които става дума.

Русия понесе тежки загуби при ожесточените боеве в района на донбаския град Бахмут, където руско подразделение, съставено от между 400 и 800 души, беше изненадано при внимателно подготвена засада и "извадено от строя", съобщи в Киев президентският съветник Олексий Арестович.

Контролираният от Русия град Донецк също беше подложен на няколко пъти на обстрел през днешния ден. Ударена е болница, съобщи ТАСС, като се позова на сепаратистките власти. Избухнал е пожар и персоналът и пацинетите са били евакуирани. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин написа в социалната мрежа Телеграм, че има ранени пациенти; един от тях впоследствие по думите му е починал.