Руският посланик в Лондон Андрей Келин заяви в интервю за Ройтерс, че е малко вероятно Русия да се изтегли от завзетите територии по украинския южен бряг и че те ще разгромят украинските войски в целия Донбас, предаде БНР

След нашествието на 24 февруари руските сили установиха контрол над територии по украинското крайбрежие над Крим, който анексираха през 2014 година, и сега бавно изтласкват украинските сили от двата района в източна Украйна, които признаха за независими републики.

Запитан как ще приключи конфликтът, Андрей Келин отговори така: "Ще освободим цял Донбас".

Той допълни, че е трудно да се предвиди оттегляне на силите от южната част на Украйна, защото руснаците вече имат опит, че след подобно оттегляне започват провокациите и биват убивани хора.

Ройтерс коментира, че думите на посланика са една от най-явните публични прогнози как може да приключи войната - на практика насилствено откъсване на една пета от днешната украинската територия след разпадането на бившия Съветски съюз.

Агенцията припомня думите на украинския президент Володимир Зеленски, че никога няма да приеме окупирането на украински територии от Русия и ще се бие, докато и последният руски войник не бъде изтласкан от Украйна. Още няма официален коментар на украинското правителство на интервюто на Келин. В интервюто руският посланик заяви още, че рано или късно Украйна трябва да реши или да сключи мир с Русия, или "да продължи да пада надолу по хълма".

По повод на предупреждението на Владимир Путин към Запада да престане с доставките на оръжие за Украйна и възможността от ескалация на конфликта Келин потвърди, че е възможна ескалация.

"Ако притокът на оръжия е организиран по начин, който застрашава стратегическата ни ситуация, нашата отбрана, ние ще трябва да вземем сериозни мерки срещу това."

Келин отбеляза, че Западът не разбира истинската причина за конфликта и пренебрегва тревогите на Русия.

Междувременно Ройтерс и БТА съобщиха за най-малко шестима убити и вероятно над 30 души затрупани под отломките на рухнала пететажна сграда, поразена снощи от руска ракета в град Часив Яр в Донецката област.

Украинският губернатор на областта Павло Кириленко написа в Телеграм, че освен шестимата убити има и петима ранени. Местни жители са казали, че най-малко 34 души са останали под развалините на сградата.

Армията на Украйна съобщи, че руските сили са атакували украински позиции до източния град Словянск, но са били принудени да се оттеглят. От територията на Русия били изстреляни крилати ракети към североизточния град Харков, но украинската страна не даде данни за пострадали и щети.