От съображения за сигурност окупационната администрация на украинска Херсонска област е преместена на левия бряг на река Днепър, предаде ТАСС, като се позова на назначения от Русия заместник-губернатор на региона Кирил Стремоусов.

"Администрацията вече се премести", каза той пред агенцията в отговор на въпрос.

Във вторник изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилните жители на десния бряг на Днепър ще бъдат евакуирани на левия бряг на реката поради опасност от наводнения, които може да възникнат, ако украинските въоръжени сили ударят Каховската ВЕЦ, припомня БТА.

Днес хиляди граждани напуснаха с автобуси и фериботи град Херсон, след като назначените от Русия власти обявиха евакуация, съобщи Асошиейтед прес.

"Това прилича по-скоро на паника, отколкото на организирана евакуация - хората купуват последните останали хранителни продукти в магазините и бягат към пристанището на река Херсон, където вече чакат хиляди хора", каза пред АП местен жител, представил се само с първото си име Константин.

Той посочи, че бягат "предимно проруски настроени служители, държавни служители, семейства с деца и възрастни хора". По думите му цивилните са "изплашени от приказките за експлозии, ракети и възможна блокада на града".