Руска ракета е поразила късно във вторник два жилищни блока в град Кривой рог, в Централна Украйна, като е причинила смъртта най-малко на трима души. Ранени са 44 души, предадоха световните агенции и БТА.

Осем от ранените са в тежко състояние, сред които и три деца, едното от които на 4 годинки, предаде Франс прес, като се позова на Сергий Лисак, областен управител на Днепропетровска област. Общо 10 деца са сред пострадалите.

При атаката са били поразени 5-етажен и 9-етажен блок. Девет души са били спасени от поразените сгради. 

На свой ред Украйна предприе във вторник нови атаки с дронове по Русия за втора поредна вечер, предадоха световните агенции и БТА, като се позоваха на местни представители.

Причинени са били щети на газопровод и на електропреносна мрежа, което е довело до спиране на тока за няколко села в Белгородска област, предаде Ройтерс.

"Никой не е ранен", заяви Вячеслав Гладко, губернатор на областта, която граничи с Украйна.

Четири украински дрона са били унищожени там и падащите отломки са причинили щети на газопровод, захранващ с газ едно село и са станали причина за спиране на тока в две други села, заяви Гладков. В град Губкин няколко къщи са били повредени.

Губернаторът добави, че град Шебекино е бил подложен на обстрел от украинските сили, като един мъж е бил ранен и електропровод е бил повреден.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт каза, че са били унищожени четири насочени към нея украински дрона.

Бомбоубежище в Белгород, Русия

Снимка: AP/БТА

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев каза, че противовъздушната отбрана на няколко пъти е била ангажирана за отблъскване на атаки с дронове на Украйна, но нямало последици за цивилни обекти в резултат на нападението. Той каза, че над областта са били свалени над 30 дрона, предаде ТАСС.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви, че силите за противовъздушната отбрана са унищожили 7 дрона.

В Рязанска област беше съобщено за пожар на територията на нефтозавод и предположението е, че там е паднал дрон, предаде ТАСС. Двама души са пострадали и са приети за лечение.

Дрон е бил свален и при приближаване към петролна рафинерия в Ленинградска област, съобщи губернаторът Александър Дрозденко, предаде Ройтерс.

В Липецка област също беше обявена тревога за атака с дронове, но после тя беше отменена.

В понеделник вечерта Украйна атакува с дузина ракети и дронове цели в Русия, като при атаката бяха нанесени сериозни щети на голяма петролна рафинерия. Въоръжени проксита на Украйна пък се опитаха да преминат през сухопътната граница, припомня Ройтерс.