Ръководителят на руското външно разузнаване тази седмица е посетил Северна Корея, за да задълбочи двустранното сътрудничество между Москва и Пхенян и да обсъди по-широкообхватната регионална сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия.

Сергей Наришкин, който е начело на службата, наследила Първо главно управление на КГБ, е бил в Пхенян от 25 до 27 март. Той се е срещнал със севернокорейския министър на държавната сигурност И Чън-да.

"Те обсъдиха актуални въпроси от развитието на международната обстановка, гарантирайки националната сигурност и задълбочавайки сътрудничеството между Русия и Северна Корея на фона на опитите за засилване на натиска от страна на външни сили", заяви СВР.

Севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА каза, че двете страни са обсъдили допълнително засилване на сътрудничеството за справяне с "постоянно засилващите се заговори и шпионски ходове от страна на враждебните сили".

Путин задълбочи отношенията със Северна Корея след началото на инвазията в Украйна през 2022 г. и САЩ и техните сътрудници осъдиха според тях значителните по обеми доставки на севернокорейски ракети за Русия, които подпомагат военните ѝ усилия, допълва БТА.

Както Русия, така и Северна Корея многократно са отхвърляли тези критики, отбелязва ДПА. Москва казва, че ще развива отношения с всички страни, с които иска и че сътрудничеството ѝ с Пхенян не противоречи на международни споразумения.