Руски представители заявиха, че при обсадата на украинския град Мариупол са загинали 3000 цивилни, предаде ДПА, като отбелязва, че това са първите подобни данни, които Москва оповестява.

Според Следствения комитет на Руската федерация щетите, нанесени на града по време на дългата обсада, са на стойност 176 милиарда рубли (2,4 милиарда долара).

Москва хвърля вината за загиналите и за разрушенията в Мариупол върху Киев, въпреки че международни организации твърдят, че руските сили са извършили голям брой военни престъпления при превземането на града.

Бойните действия в Мариупол, който се намира в Донецка област, започнаха през февруари и продължиха до май.

Киев заяви, че артилерийските обстрели и хуманитарната катастрофа в града са отнели живота на десетки хиляди цивилни. Европейският съюз и ООН също обвиниха Москва в извършването на военни престъпления при превземането на Мариупол.

Москва обаче хвърля вината върху украинските защитници на града. Руският Следствен комитет, оглавяван от Александър Бастрикин, който е близък довереник на президента Владимир Путин, заяви, че трите хиляди цивилни са убити от украински войници.

Масовите разрушения на гражданска инфраструктура се дължат единствено на това, че украинските сили са я използвали за военни цели, твърди Следственият комитет.