Руските сили засилиха атаките с минохвъргачки и артилерия срещу наскоро освободения град Херсон в Южна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украинската армия. Същевременно не спира натискът по фронтовите линии в източните региони на страната.

Русия е изстреляла 33 ракети от системи за залпов огън по цивилни цели в Херсон за 24 часа до ранните часове в сряда, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си доклад. Русия отрича да е атакувала цивилни.

Тежки боеве продължават и около контролирания от Украйна град Бахмут, сега почти целия в руини, в Донецка област, и на север, около градовете Сватове и Кремина в  Луганска област, където украинските сили се опитват да пробият руската отбранителна линии.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в цяла Украйна в сряда сутринта, казаха официални лица. Украинските социални медии съобщават, че тревогата в национален мащаб може да е била обявена след излитането на руски самолети, разположени в Беларус. Ройтерс отбелязва, че не е успяла веднага да провери тази информация.

Британското министерство на отбраната заяви в последната си информация за военната ситуация в Украйна, че Русия вероятно е подсилила участъка на фронтовата линия Кремина, тъй като районът е логистично важен за Москва, но е станал относително уязвим след неотдавнашното украинско настъпление на запад.

Все още няма изгледи за преговори за прекратяване на войната, която е в 11-тия месец.

Украинският президент Володимир Зеленски енергично настоява за мирен план от 10 точки, който предвижда Русия да зачита изцяло териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски, нещо, което Москва отказва да обмисли.

Руският президент Владимир Путин каза в неделя, че е отворен за преговори, но само при неговите условия, които включват Украйна да приеме загубата на четири региона - Луганск и Донецк на изток и Херсон и Запорожие на юг. Заедно те обхващат около една пета от територията на Украйна.