Русия започна дело срещу литовски съдии, които осъдиха десетки руснаци, замесени в кървавите репресии през 1991 година на движението за независимост на балтийската страна, предаде Франс прес.

В съобщение на Руския следствен комитет се казва, че делото е образувано срещу четирима съдии, които са "произнесли преднамерено несправедлива присъда".

През март литовски съд осъди задочно на 10 години затвор бившия съветски министър на отбраната Дмитрий Язов, който сега е на 94 години. Той беше осъден заради ролята му в щурма през 1991 г. срещу множество, защитаващо редица учреждения в столицата Вилнюс. Тогава бяха убити 14 души, а над 700 бяха ранени.

Погребението на жертвите

Снимка: Wikipedia

Заради същите събития общо 66 бивши ръководни кадри на въоръжените сили, на Комунистическата партия и на КГБ бяха осъдени вече от Литва на 4 до 14 години затвор. Повечето от осъдените са руски граждани, но има и беларуски и украински.

Беларус и Русия отказаха да екстрадират заподозрените. Москва също така отхвърли искане на Литва да разпита Михаил Горбачов, който ръководеше СССР по онова време.

През 1990 г. Литва се отцепи от СССР, но съветски военни влязоха през януари 1991 г. във Вилнюс, за да потушат мобилизацията на привържениците на независимостта. На 13 януари военните щурмуваха ключови сгради в литовската столица, бранени от десетки хиляди мирни протестиращи.