Руска ракета удари хотел в украинския град Запорожие. Има един загинал и 14 ранени, съобщи в канала си в Телеграм губернаторът на Запорожка област Юрий Малашко.

"Градът ежедневно страда от руски обстрел. Пожар избухна в цивилна сграда, след като окупаторите я поразиха с ракета. Към момента се съобщава за един загинал. Моите съболезнования. Има 14 ранени. Всички служби са на място. Те работят и спасяват хора. Възмездието обаче приближава. Украйна ще устои. Руският терор неминуемо ще загуби", написа Малашко.

Снимка: Телеграм/Юрий Малашко

Националната полиция съобщи, че ракета "Искандер" е ударила града.

Сред ранените 14 души има две деца. Снимки и видео, споделени от официалните лица, показват голям кратер, разбити автомобили и силно повредена четириетажна сграда с надпис "хотел". Местните медии съобщиха, че повредената сграда е хотел "Рейкарц" в центъра на града, на брега на река Днепър. Той е бил използван от служителите на ООН, когато са работили в града, каза Денис Браун, хуманитарен координатор за Украйна.

Снимка: Телеграм/Юрий Малашко

Това е вторият удар по Запорожие в рамките на няколко дни.

Две млади жени и един мъж бяха убити, а други девет души бяха ранени при руска ракетна атака в сряда. Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с Халкедонския митрополит Емануил от Вселенската патриаршия и двамата са обсъдили засилването на духовната независимост на украинската църква.

"Работим на всички нива и с всички страни на глобалната сцена за прилагането на мирната формула и най-вече за връщането на депортираните деца от Украйна. Благодарен съм на Вселенската патриаршия за желанието да помогне. Говорихме и за засилване независимостта на Украйна - нашата страна е един от историческите центрове на християнството", заяви Володимир Зеленски.